PARLAMENT FBIH

Klub zastupnika SBB-a: Ukinuti rješenje da KCUS bude nastavna baza za Medicinski fakultet jer se time krši zakon

Zakon o visokom obrazovanju KS jasno propisuje da je KCUS nastavna baza svim organizacionim jedinicama koji pripadaju grupaciji medicinskih nauka

Iz Kluba SBB-a kažu da je nanesena direktna šteta po studente i nemogućnost realiziranja nastave na KCUS-u. Arhiv

A. J. / Fena

2.11.2020

Klub zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) u Parlamentu FBiH reagirao je na rješenje Federalnog ministarstva zdravstva od 13. maja 2020. kojim se predlaže da Klinički centar univerziteta Sarajevu (KCUS) bude nastavna baza za Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.


- Federalno ministarstvo zdravstva donijelo je Rješenje o izmjeni Rješenja od 13.05.2020 po zahtjevu KCUS-a kojim se mijenja tačka 2. i glasi "Daje se prijedlog da Klinički centar Univerziteta Sarajevo bude nastavna baza za Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu". Zahtjeva se hitno ukidanje tog rješenja jer je time prekršen Zakon o visokom obrazovanju KS član 151. koji jasno propisuje da je KCUS nastavna baza svim organizacionim jedinicama koji pripadaju grupaciji medicinskih nauka (od 01.08.2018) - navodi se.


Kako se naglašava u saopćenju za javnost, Statut Univerziteta u Sarajevu u čl. 34 precizira da je "Klinički centar Univerziteta Sarajevo osnovna nastavna klinička baza za fakultete Grupacije medicinskih nauka Univerziteta" (Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet, Farmaceutski fakultet, Fakultet zdravstvenih studija).


- Ovim rješenjem nanesena je direktna šteta po studente i nemogućnost realiziranja nastave na KCUS-u - ističe Klub zastupnika SBB-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.