REAKCIJA

Kržalić za "Avaz": Napad u Beču dokaz da više niko nije siguran!

Po meni, ovo je napad na te vrijednosti, na vrijednosti zajedničkog života, kaže Kržalić

M. Aščić

Kržalić: Teško je predvidjeti ove napade

Foto: Avaz


Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za sigurnosne studije u Sarajevu čelnik Centra za sigurnosne studije, rekao je danas za "Avaz", komentirajući teroristički napad u Beču, da je "ovo teroristički napad koji je izazvao strah kod građana i vlasti"

On je potcrtao je da Austrija zemlja zdrave demokratije, bazirana na pravdi, toleranciji i zajedničkom životu".

- Po meni, ovo je napad na te vrijednosti, na vrijednosti zajedničkog života i mislim da i institucije Austrije i i EU, ali i svi mi, moramo biti ujedinjeni protiv mržnje i nasilja - kaže Kržalić.

Kako kaže, ovaj napad može ukazivati na nedostatke sistema rehabilitacije osoba koje su ranije bile identificirane i koje su se povezivale s ISIL-om i odlaskom u Siriju.

- Ovo je dobar mehanizam da institucije sigurnosti pojačaju nadzor i kontrolu osoba povezanih s  terorističkim grupama ili su osobama željele da se pridruže. Mislim da se mora mijenjati kaznena politika - kaže Kržalić.

Komentirajući navode da se za Beč tvrdilo da je jedna od najsigurnih gradova u Evropi, Kržalić je istakao da i ovo dokaz da više niko nije siguran, niti su ovi napadi predvidljivi.

 - Beč će i dalje ostati jedan od vodeći po tom pitanju sigurnosti jer ima velika finansijska sredstva i može graditi sisteme zaštiite, ka fizičke, tako i videonadzora. Ali, jeste problematično da su ove aismetrične prijetnje nepredvidljive i one se mogu desiti bilo gdje i bilo kada. Tako da,  ovo je problem 21 vijeka koje je teško predvidjeti. Teško je predvidjeti gdje se i šta može desiti, bez obzira na razotkrivanje takvih grupa - kažeKržalić.

Više o temi Armin Kržalić

TVRDE DA SEKSUALNE USLUGE DOBIVAJU ZA SITNE NOVCE
Prostitucija cvjeta u migrantskim kampovima u BiH?!
NA VRH

Podijeli članak na