KOMENTAR DANA

Zlo nikada ne spava

Austrijanci su s pravom zabrinuti. Mreža selefijskog pokreta u ovoj državi je godinama pod lupom policije i pravosuđa

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

5.11.2020

Teroristički napad u Beču dokazao je do niko nije siguran od ove globalne pošasti.

Bez obzira na to što je motiv da pomahnitali ubica likvidira pet osoba i rani njih na desetine povezan s dešavanjima u Francuskoj, ne postoji opravdanje za novo zlo na tlu Evrope i strah koji je zavladao ulicama Beča.

Ubistvo nedužnih je za svaku osudu, pogotovo na ovako podmukao način.

Posebno je zabrinjavajuće da su teroristi mlađe osobe. Napadač i ubica Kutjim Fejzulaj bio je 20-godišnjak. Kako je utvrđeno, objavio je snimak prije napada, po uzoru na sve prethodnike krvavih terorističkih pohoda u Evropi i svijetu.

Austrijanci su s pravom zabrinuti. Mreža selefijskog pokreta u ovoj državi je godinama pod lupom policije i pravosuđa. Nije ovo prvi put. Ali jedna mala greška ovoga puta pokazala se kobnom. Fejzulaj je bio hapšen, pa pušten na slobodu. Godinama je pokušavao otići u Siriju.

Policija je obaviještena i o tome da je Kutjim u Slovačkoj naljeto pokušao kupiti municiju. Ogroman sigurnosni aparat u Beču je preko noći zakazao. Sada je pitanje ko mu je pomogao. Utvrđeno je da je tokom napada bio sam. Ali imao je saradnike koji su mu ranije pomagali.

Cijela Evropa je sada na nogama. I bh. policijske agencije. Naša država je već ranije imala slične napade. Veliki je broj državljana koji su se borili za Islamsku državu, zato opreza nikad dosta.

Iako je pandemija koronavirusa zabrinula cijeli svijet, novi napad u Beču dokaz je da ne smijemo zatvarati oči pred globalnom prijetnjom i da ni na trenutak ne smije biti opuštanja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.