OBJAVLJEN PLAN

Hrvatska prelazi na euro u januaru 2023.

Predsjednik vlade Andrej Plenković izjavio je danas kako je cilj da se sve pripremi za uvođenje eura

Euro će biti zvanična valuta. Ilustracija

G. M.

11.11.2020

Vlada Hrvatske je u sklopu e-Savjetovanja objavila detaljan prijedlog Nacionalnog plana zamjena kune eurom, u kojem su navedeni svi detalji oko konverzije kune u euro.

Predsjednik vlade Andrej Plenković izjavio je danas kako je cilj da se sve pripremi za uvođenje eura s 1. januarom 2023. godine, zbog čega će se morati provesti i Nacionalni plan zamjene kune eurom, danas predstavljen na sjednici vijeća.

Podsjetimo, još je ranije objavljeno da će se euro u Hrvatskoj mijenjati po tečaju od 7,5345 kuna.

U dokumentu koji je objavila vlada izdvojene su ključne informacije o uvođenju eura, prenosi Index.hr.

- Na dan svoga uvođenja euro će postati zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj. Hrvatska ekonomija time će ostvariti brojne koristi. Primjerice, valutni rizik u eurima, kojemu je izložena većina dužnika, potpuno će nestati, međunarodna razmjena s članicama eurozone bit će olakšana jer neće biti potrebe za učestalim zamjenama kuna u eure i obratno, zaduživanje će postati povoljnije, a otpornost ekonomiije na vanjske šokove povećat će se. Sve navedeno pridonijet će poboljšanju poslovne i investicijske klime u Republici Hrvatskoj. Zamjena hrvatske kune eurom iznimno je složen proces u koji će biti uključen velik broj dionika, a zasnivat će se na načelima učinkovitosti i informiranosti svih sudionika procesa, a posebice građana – stoji u informaciji.

Glavnina zamjene novčanica i kovanica kune u eure provest će se 2 sedmice od uvođenja, a HNB će novčanice mijenjati bez vremenskog ograničenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.