APEL LJEKARA U FBIH

Zdravstvo na koljenima: Jedna sestra brine o 20 osoba

Nastat će kolaps zdravstvenog sistema. COVID odjeljenja će biti pretrpana pacijentima, a nedostajat će doktor medicine i tehničari, upozorava Amila Bećirović, predsjednica Ljekarske komore FBiH

Ljekari na izmaku snaga. Arhiv

A. Ka.

12.11.2020

Ljekarska komora Federacije BiH je uputila apel nadležnim za dodatno zapošljavanje ljekara. Upozoravaju da je zdravstveni sistem pred kolapsom te da pacijenti ne dobivaju adekvatnu skrb jer jedna medinska sestra brine o 20 zaraženih osoba. 

Iz Ljekarske komore Federacije BiH danas su saopćili da je aktuelna epidemiološka situacija loša, a ljekari koji rade u zdravstvenim ustanovama svih nivoa zdravstvene zaštite primaju, liječe i zbrinjavaju sve pacijente inficirane koronavirusom.


Mnogi oboljeli

- Također, ističem značaj naših članova, ljekara koji sačinjavaju protokole za trijažu, dijagnosticiranje i liječenje. Pored toga svjesni smo važnosti posla koji obavljaju naši članovi u organima i institucijama koje se odnose na mjere prevencije i suzbijanja COVID infekcije. Mnogi naši članovi su oboljeli, bore se za život ili su u izolaciji, a zdravstveni sistem i pacijenti trpe - kazala je Amila Bećirović, predsjednica Ljekarske komore FBiH. 

U aktuelnoj epidemiološkoj situaciji ona naglašava i nedostatak srednjeg medicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama.

- Broj ležećih, teško oboljelih pacijenata u COVID izolatorijima koje njeguje jedna medicinska sestra je i do 20. U razvijenim državama jedna medicinska sestra njeguje jednog ili eventualno dva pacijenta u jedinici intenzivne njege. Naši pacijenti nemaju adekvatnu, odnosno nikakvu njegu jer jedna osoba ne može podijeliti terapiju i voditi silne protokole nametnute procedurama - kaže Bećirović i dodaje:

Nastat će kolaps

- Nastat će kolaps zdravstvenog sistema. COVID odjeljenja će biti pretrpana pacijentima, a nedostajat će doktor medicine i tehničari.  

Ljekarska komora FBiH svjesna situacije u kojoj se nalaze njeni članovi, a i sam zdravstveni sistem, apeluje na nadležne u ovom bh. entitetu da poduzmu hitne mjere u spašavanju ljekara, zdravstvenih i nezdravstvenih radnika u javnim institucijama, a sve u cilju efikasnije skrbi o oboljelim.

- U našim standardima i normativima zdravstvene zaštite nije planirana pandemija i odgovarajuće preporuke za iste te shodno tome hitno predlažemo iznalaženje jedinstvenog načina zapošljavanja svih doktora medicine koji se nalaze na listama nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje FBiH - istaknula je Bećirović.

Također, iz Ljekarske komore FBiH su apelirani na nadležne da ne pozivaju penzionisane ljekare na radnu obavezu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.