INTEGRACIJE

BiH ide na "kanal", šta će reći "mehaničari" EU

Predstavnike Evropske komisije zanimat će izvršavanje prioriteta Komisije koji su postavljeni kao uvjet za dobivanje kandidatskog statusa, kaže Dilberović

Krajem mjeseca redovni sastanak zajedničkog tijela EU i BiH. Arhiv

Piše: E. Halimić

18.11.2020

Vijeće ministara BiH usvojilo je na vanrednoj telefonskoj sjednici 12. novembra informaciju o održavanju petog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i BiH.

Kako nam je pojasnio direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, sastanak će biti održan u online formatu 26. novembra ove godine.


Zajedničko tijelo

Dilberović: Radi se o redovnom sastanku. Avaz

- Ovo će biti peti po redu sastanak i radi se o redovnom sastanku ovog zajedničkog tijela Evropske komisije i BiH. Formiranje ovog tijela bila je obaveza BiH proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Teme sastanka Odbora pokrivaju apsolutno sve aspekte koji se tiču pridruživanja BiH Evropskoj uniji - pojasnio je Dilberović. 

Dodao je da će biti posebno govora o planu integriranja, koji je vrlo bitan u ovom procesu, te o ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije.

- Konkretno, predstavnike Evropske komisije zanimat će izvršavanje prioriteta Komisije koji su postavljeni kao uvjet za dobivanje kandidatskog statusa. Što se tiče prioriteta, mogu reći da je krenula ozbiljnija aktivnost u ispunjavanju, stvari su se pomjerile s čekanja. Neke prioritete smo ispunili, a neke započeli. Spomenuo sam plan integriranja, koji je svakako jedan od prioriteta - istakao je Dilberović.

Kaže i da je BiH pokrenula rad na akcionom planu za ispunjavanje prioriteta.


Trenutni položaj

- Institucije su uradile ono što je bilo u njihovoj zakonskoj moći, a na ostalim pitanjima će raditi ministarske konferencije u okviru Mehanizma koordinacije jer se politika u ovu priču mora više uključiti - kazao je Dilberović. 

Dodao je da su ovakvi sastanci Odbora veoma bitni, jer daju pregled i uvid u trenutni položaj u kojem se nalazimo, a kada je riječ o pridruživanju EU.

- Sastanci pododbora završavaju preporukama BiH od Evropske komisije i te preporuke se potvrđuju na sastancima Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH. To je neki redoslijed poteza koje BiH mora izvršiti i koji se na ovakav način jasno podastru bh. institucijama i javnosti. Na ovom sastanku nećemo dobiti određenu ocjenu, ali njih smo dobili u posljednjem izvještaju Evropske komisije o proširenju. Ovdje će tačno biti definirano šta BiH mora ispuniti. Na jedan vrlo jasan način predstavit će se obaveze BiH u narednom periodu. Na kraju sastanka nam niko neće reći da smo dobili dvojku ili trojku, već ćemo dobiti listu obaveza BiH, prema određenim pregovaračkim poglavljima - pojasnio je Dilberović.

Stalne aktivnosti

Na pitanje o provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Dilberović kaže da su u tom smislu aktivnosti stalne i da ne postoji niti jedan jedini problem. 

- Stvoreni su uvjeti da se formira zajedničko tijelo, tačnije odbor Parlamenta EU i BiH. Usvojen je i Poslovnik o radu, dakle time su sve obaveze iz SAA izvršene. Ne postoji niti jedno otvoreno pitanje u okviru SAA koje se na vrijeme ne rješava - poručio je Dilberović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.