DEJTONSKI SPORAZUM

"Vatrogasac" u kriznim situacijama, ko je bio Holbruk?

Preminuo je 2010. od posljedica puknuća aorte u 69. godini

Izetbegović i Holbruk: Sarađivali na okončanju sukoba. Arhiv

Piše: G. M.

21.11.2020

Tvorcem Dejtonskog mirovnog sporazuma smatra se američki diplomata Ričard Holbruk (Richard Holbrooke). Bivši predsjednik SAD Barak Obama (Barack) Holbruka je nazvao istinskim gigantom američke diplomatije.

Važio je za vatrogasca u kriznim situacijama. U diplomatiji je proveo 45 godina i bio je jedan od najiskusnijih diplomata u cijelom svijetu.

Smrt ga je zatekla na poziciji specijalnog izaslanika SAD za Afganistan i Pakistan. Preminuo je 2010. godine od posljedica puknuća aorte u 69. godini.

Holbruk posjećivao Sarajevo i 1995.. Arhiv

Donio je mir

- On je, jednostavno, div američke vanjske politike - rekao je Barak Obama samo nekoliko sati prije Holbrukove smrti.

Obama je istakao kako je Holbruk uvijek vjerovao u to da je mir moguć, prenio je ranije Deutsche Welle.

Zahvaljujući pregovorima vođenim pod njegovom palicom, u Dejtonu je usvojen sporazum koji je donio mir BiH, ono po čemu će ga generacije građana BiH pamtiti. Dejtonski mirovni sporazum smatra se ujedno i njegovim prvim diplomatskim uspjehom.

Govoreći o Holbrukovoj ulozi u zaustavljanju rata, njegov bliski prijatelj, bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt (Peter Galbraith), rekao je za CNN da je Holbruk još 1992. godine, nakon posjete srpskom koncentracionom logoru Manjača, objavio članak u „New York Timesu“. Taj je članak, kako je rekao Galbrajt, znatno doprinio tome da se tadašnja američka administracija odluči angažirati u ratovima na području bivše Jugoslavije.

Holbruk je za angažman na zaustavljanju rata u BiH dobio Dejtonsku nagradu za mir koju mu je 2005. godine dodijelio Dejtonski međunarodni mirovni muzej. Tokom pregovora za zaustavljanje rata u BiH Holbruk se u više navrata sastao, između ostalih, sa tadašnjim predsjednicima Hrvatske i Srbije, Franjom Tuđmanom i Slobodanom Miloševićem, o čemu je pisao u svojoj knjizi „Završiti rat.“

Holbruk: Uživao ogroman ugled. Arhiv

Bolan put

Buldožera, kako su ga zvali, bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer (Henry Kissinger) jednom prilikom je ovako opisao: „Ako vas Ričard nazove i pita za nešto, samo recite da. Ako kažete ne, na kraju ćete doći do da, ali će put do toga biti vrlo bolan.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.