REAKCIJA

Incko o Dejtonskom sporazumu: Vjerujem da građani BiH žele postaviti novi pravac

Povodom 25. godišnjice, Inzko se zahvalio svim njegovim prethodnicima za sve što su uradili u ime građana BiH

Incko: Mir je omogućio da se ide naprijed. Arhiv

Piše: M. Aš.

21.11.2020

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko)  povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma istakao da je Sporazum donio i održao mir u BiH  koja se danas ipak suočava s ogromnim izazovima.

Prema njegovim riječima, ta je mir izuzetno važan,  podsjećajući na ona područja gdje on nije zagarantovan poput Nagorno-Karabaha, Kavkaza, Bliskog istoka. 

On je dodao da mir nije kraj mego polazna tačka ili kako je pokojni visoki predstavnik Ped Ešdaun (Paddy Ashdown) rekao 'Dayton je temelj, ne plafon'. 

 - Dayton je temelj za državu koju pokušavamo zajedno izgraditi i nadograđivati. Mir je omogućio da se ide naprijed, iako se krećemo mnogo sporije nego što to građani s pravom očekuju. U prvoj deceniji nakon Dejtona, stotine hiljada građana vratile su se svojim domovima, uspješno je uvedena konvertibilna marka - jedna od najstabilnijih u Evropi - zajedno s biometrijskim pasošima i ličnim kartama, zajedničkim registarskim tablicama, zastavom i himnom, Graničnom policijom - istakao je Incko.

Naglasio je da je u BiH  uveden i sistem indirektnog oporezivanja koji je daleko napredniji u odnosu na slične sisteme u regiji, a osim toga, počela je i reforma pravosudnog sistema i policije. Dodao je da su osnovane su Oružane snage BiH, koje su se istakle prilikom pružanja pomoći nakon poplava i u drugim aktivnostima unutar BiH, kao i u učestvovanju u međunarodnim mirovnim operacijama širom svijeta. 

 - Upravo je Ured visokog predstavnika bio glavni pokretač ovih reformi. Bonske ovlasti – koje su OHR-u date 1997. godine kako bi u potpunosti mogao implementirati dejtonski mandat – bile su od suštinske važnosti i efikasne tokom prve faze oporavka. Moji prethodnici su ih razumno koristili kako bi BiH osigurali institucionalnu i pravnu infrastrukturu potrebnu da zemlja funkcionira kao moderno demokratsko društvo - kaže Incko.


Incko: Građani odlučuju. Avaz

Povodom 25. godišnjice, Inzko se zahvalio svim njegovim prethodnicima za sve što su uradili u ime građana BiH.

- Građani BiH su zahtijevali i još uvijek žele pravo da žive u društvu koje poštuje sve građane, koje osigurava dobre škole, dobre bolnice i javne usluge i nudi pristojna radna mjesta i ekonomske mogućnosti. Uvijek iznova, poticaj za pozitivne promjene dolazi prvenstveno od samih građana, ne od političkih aktera. Porodice onih koji su ubijeni ili nestali u ratu iz svih zajednica, udružile su se da bi se borile za zajednički cilj, da osiguraju da se njihovi najbliži pamte sa dostojanstvom i poštovanjem. Ali porodice onih koji su bili žrtve korupcije i neefikasnosti udružile su se u građanskim inicijativama kako bi zahtijevali njihovu odgovornost", pojasnio je Inzko.

Napredak se gotovo zaustavio, naglasio je jer građani, a posebno mladi napuštaju BiH i sele se u ekonomski stabilnije države koje pružaju bolje uslove.

- Sele se u zemlje koje pružaju normalan život. Međunarodna zajednica radi na tome da se stavi tačka na nekažnjivost onih u BiH koji su nasilni ili moćni ili oboje, i da ojača institucije koje štite građane. Vjerujem da građani BiH žele postaviti novi pravac i vjerujem da mogu uspjeti uz snažnu i dosljednu podršku međunarodnih partnera. Promjena može doći čak u okviru dejtonskog sistema", kazao je.

Istakao je da Dejton nikome ne daje pravo da dovodi u pitanje zemlju ili njene ljude već svakom građaninu pravo da izgradi pristojan život koji je dostojanstven i siguran.

- Građani BiH mogu biti sigurni da će njihovi partneri u međunarodnoj zajednici biti uz njih na čvrstom i odlučnom putu prema tom cilju. Taj put bi mogao i mora biti odlučniji nego u posljednjih 10 godina, a trebao bi obuhvatiti i uspješne elemente iz prvih 10 godina kada su država, entiteti i kantoni najbrže napredovali. Zato sam ubijeđen da možemo u 2021. godini otvoriti novo i uspješnije poglavlje u BiH – u interesu svih, a najviše u interesu dobrih ljudi ove zemlje - istakao je visoki predstavnik

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.