VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj se u Sarajevu sastao sa opozicijom

Članovi opozicije su Borelja upoznali sa rezultatima lokalnih izbora, te mu poručili kako u Bosni i Hercegovini na scenu dolazi nova politička snaga

A. M.

Zozep Borelj

Foto: Arhiv


Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj (Josep Borrell) večeras se u zgradi Delegacije EU u Sarajevu sastao sa opozicionim strankama SDP-om, NiP-om, NS-om, PDP-om i SDS-om. 

Članovi opozicije su Borelja upoznali sa rezultatima lokalnih izbora, te mu poručili kako u Bosni i Hercegovini na scenu dolazi nova politička snaga, prenosi N1.

Damir Mašić (SDP) naglasio je kako "građani nisu zadovoljni aktuelnom vlašću". Napomenuo je Borelju da je za SDP jedan od glavnih prioriteta euroatlantski put BiH, kao i borba protiv kriminala. Mašić je dodao kako ni "ovi izbori nisu bili fer" i da je potrebno što prije izmijeniti Izborni zakon.

Igor Crnadak (PDP) napomenuo je da je Borelj došao razgovarati sa opozicijom "koja to više nije", zahvaljujući rezultatima posljednjih izbora. 

- Rezultati su takvi i u RS-u i FBiH, Banjaluka želi imati snažnu vezu sa EU, posebno nakon što je vlast u RS-u precizno rekla da neće pomagati Banjaluci. Ova vlast nema snagu da ispuni 14 preporuka Evropske komisije - zaključio je Crnadak.

Prvi čovjek Naše Stranke Predrag Kojović objasnio je Borelju da su različite političke opcije u Sarajevu "pronašle mehanizme kako da se dogovore i da održe riječ".

- Spremni smo da sve uradimo kako bi izgradili isti ovakav savez, kakav je pobijedio u Sarajevu, i u 2022. godini, da konačno oslobodimo ovu zemlji i da je uputimo gdje pripada - EU i NATO savez - naveo je Kojović.

Bivši predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je kazao kako Dodiku, Čoviću i Izetbegoviću ne odgovaraju demokratski principi i evropske vrijednosti jer "oni u takvom ambijentu nemaju šta da traže".

- Njih trojica u EU bi vrlo brzo bili prognani iz političkog života. Narod u Republici Srpskoj, a koliko mogu da vidim i u Federaciji, žele nova lica na političkoj sceni. Narod želi promjene - zaključio je Govedarica.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković je ocijenio kako je bila dobra prilika za Josepa Borelja da vidi i "drugu stranu" politike u državi.

- Mogao je večeras na ovom sastanku vidjeti novu energiju. Mi smo napravili, zaista, svjetlo na kraju političkog tunela u BiH. Bila je šala Borelja da je očekivao razgovor sa opozicijom, ali kada smo ga upoznali sa rezultatima lokalnih izbora da je shvatio da to više nismo. Iz ove zemlje prošle godine 73.000 naših državljana dobilo je radne dozvole u zapadnoj Evropi i ako se koncept poput četvorke ne prenese da razinu države taj će se trend nastaviti - poručio je Konaković.

Borelj u Butmiru

Nakon sastanka sa opozicijom Borelj je posjetio Glavnu komandu EUFOR-a u bazi Butmir u Sarajevu.

Dočekala ga je počasna jedinica sastavljena od vojnika iz EU i partnerskih zemalja koji su stacionirani u bazi Butmir, a zatim ga je komandant EUFOR-a generalmajor Trischak informirao o misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Komandant EUFOR-a upoznao je visokog predstavnika sa glavnim aspektima misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i sa izazovima i uspjesima sa kojima se suočava EUFOR dok kontinuirano pruža podršku sigurnom i stabilnom okruženju i kolektivnoj i zajedničkoj obuci Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u skladu sa mandatom operacije “Althea”.

Generalmajor Trischak je izjavio:

- Dejtonski sporazum je bio prekretnica u historiji Bosne i Hercegovine koja je omogućila mir kao uslov za napredovanje ka evropskim integracijama. Kontinuirano prisustvo EUFOR-a u zemlji je poruka da je EU opredijeljena za pružanje doprinosa cjelokupnom sigurnosnom okviru u zemlji za dobrobit svih ljudi Bosne i Hercegovine - rekao je. 

Više o temi Damir Mašić

NA VRH

Podijeli članak na