SAZNAJEMO

Tužilaštvo diže optužnicu u aferi „Respiratori“!

Zbog uvoza 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 miliona KM, osumnjičeni Novalić, Solak, Hodžić i Zolak

Novalić, Solak i Hodžić: Osumnjičeni za pranje novca. Arhiv

Piše: M. Aščić

23.11.2020

Optužnica u predmetu „Respiratori“ bit će vrlo brzo podignuta, potvrđeno je jučer za „Dnevni avaz“ iz više izvora bliskih istrazi i pravosudnim organima. 

Riječ je o predmetu koji se odnosi na uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 miliona KM, a koji još nikada nisu pušteni u funkciju.


Desetine svjedoka

Prošle sedmice obustavljena je i verifikacija ovih uređaja, koja je jedina mjerodavna za utvrđivanje da li su ispravni i smiju li se koristiti za liječenje oboljelih od koronavirusa. Ranije je prilikom pokušaja podjele utvrđeno da imaju sistemski kvar.

Istragom Tužilaštva BiH u ovom predmetu obuhvaćeni su Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikret Hodžić, vlasnik „Srebrene maline“, firme koja ih je i uvezla, te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Novalić, Solak i Hodžić bili su hapšeni zbog ove afere, ali je Sud BiH odbio da im odredi pritvor pa se brane sa slobode. Svi se sumnjiče za pranje novca i zloupotrebu službenog položaja, a uređaji su nabavljeni bez ikakvog pokrića.

Tokom istrage saslušane su desetine svjedoka - od Sebije Izetbegović, Jelke Milićević, Ane Bavrke, Edite Kalajdžić do Asima Sarajlića, koji je nedavno kažnjen s 3.000 KM zbog odbijanja da ustupi PIN kod svoga mobitela tužiocima. On je u proteklih mjesec saslušavan više puta, a kako nam je nezvanično rečeno, za sada ima status svjedoka.

Krajem mjeseca, tačnije 28. novembra, navršit će se tačno pola godine otkako je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o proširenju istrage protiv Novalića. Osim njega, nekoliko dana ranije Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage najprije protiv Hodžića i Solaka.

Šta kaže Zakon

Po Zakonu o krivičnom postupku BiH, član 225., ako tužilac istragu ne završi u roku od šest mjeseci od donošenja naredbe o provođenju istrage, on će o tome morati obavijestiti glavnog tužioca, odnosno Kolegij tužilaca, kako bi se rok produžio.

Međutim, prema informacijama „Avaza“, Tužilaštvo može tražiti dodatni rok i ne mora istragu okončati u ovom periodu, ali je optužnica već pri kraju. U narednim danima ugledat će svjetlo dana i biti poslana Sudu na potvrđivanje. 

Branio se šutnjom

Osumnjičeni Hodžić prije nekoliko dana ponovo je ispitan u Tužilaštvu, ali na okolnosti koje se odnose na firmu “Srebrena malina” i ponovni pretres koji je urađen po nalogu ove pravosudne institucije. 

Tada mu je, kako smo i objavili, oduzet mobitel. On se u ovoj instituciji branio šutnjom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.