PROJEKTI

Ravno se povezuje s magistralnom cestom Stolac-Neum

Vrijednost ugovora za izvođenje radova koje izvodi posuško preduzeće KTM Brina znosi 743.071,36 KM.

M.Sm.

Gradnja dionice Velja Međa-Trnčina

Foto: Općina Ravno


Radovi na cesti Velja Međa – Trnčina na području Ravnog, na jugu BiH, su u punom jeku.

Ovaj cestovni pravac pripada razvojnom strateškom pravcu općine Ravno, a to je pravac Ravno – Trnčina – Hutovo, koji se dalje veže na magistralnu cestu Neum – Stolac.

Kako su saopćili iz Općine Ravno, na njihovu inicijativu i zahtjev, ovaj projekt je uvršten u Plan i program Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ministarstva prometa i veza HNK za 2020.godinu, a vrijednost ugovora za izvođenje radova koje izvodi posuško preduzeće KTM Brina znosi 743.071,36 KM.

-Ova dionica je dužine 1.500 metara. Radi se o radovima na prvoj fazi rehabilitacije regionalne ceste R426, a u narednim fazama planirana je izgradnja drugih dionica kojima je konačan cilj spajanje ove regionalne ceste s novom magistralnom cestom Stolac-Neum u mjestu Hutovo. Jedan od glavnih ciljeva ove rehabilitacije je prometno povezivanje magistralnih cesta M.17 i M17.3 s međunarodnim graničnim prijelazom Trebimlja (BiH)-Čepikuće (RH). Ova prometnica ima i cestovnu vezu s graničnim prijelazom za pogranični promet Orahov Do (BiH) – Slano (RH)-kazali su iz Općine Ravno.

  • Radovi u Općini Ravno

    Radovi u Općini Ravno

    Foto: Foto: Općina Ravno


Kako su naglasili tako bi se smanjile prometne gužve na graničnom prijelazu Doljani, a veliki dio prometa iz cijele zemlje prema Neumu, Trebinju i dubrovačkom primorju bi se usmjerio ovim prometnim tokom.

-Općina Ravno ima specifičan geografski položaj i oblik. Udaljena je od ostalih općinskih i regionalnih središta, a time i privrednih i prometnih tokova. Pokretanje ovog projekta je značajno i s demografskog gledišta. Ovaj projekt je pokretač i indikator sveukupnog privrednog i turističkog razvoja Općine. To je posebno značajno ako se uzme u obzir turistički potencijali kao što su špilja Vjetrenica, Popovo polje, veliki broj izvora pitke vode, međunarodne staze Via Dinarice i brojni drugi- naveli su iz Općine Ravno.

Više o temi Ravno

KOMENTAR DANA
Šta se može kad se hoće

Više o:

Ravno Investicije
NA VRH

Podijeli članak na