ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Afera "Sigurnosne provjere": Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

Osman Mehmedagić. Arhiv

Piše: D. H.

2.12.2020

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti u Vijeću ministara Selme Cikotića i penzionisanog službenika OSA Muriza Druškića, koji je aktuelni član Drugostepene komisije Vijeća ministara za postupanje po žalbama u predmetima bezbjednosnih provjera.

Oni su osumnjičeni za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Riječ je o aferi "Sigurnosne promjene" u kojoj su već ispitani gotovo svi državni ministra, osim Selme Cikotića koji je očigledno u statusu osumnjičenog.


Inače, Mehmedagić i rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost ove institucije Muhamed Pekić negirali su baš danas pred Sudom Bosne i Hercegovine krivicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

“Nisam kriv”, izjasnio se Mehmedagić.

Oni su na ročištu kazali da razumiju optužnicu koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i da su svjesni kolika je kazna za učinjena djela.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tokom augusta 2020. zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.