RATARI NA MUKAMA

Poljoprivrednici najavljuju proteste širom BiH

Među prijedlozima je bio i formiranje nove zajedničke institucije koja bi se bavila pitanjima poljoprivrednika na nivou BiH

N. Ajnadžić

Neophodno kontoriliranje uvoza u BiH

Foto: Ilustracija


U Bijeljini je danas održan sastanak predstavnika poljoprivrednika iz Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta na kojem je zaključeno da je zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje i sprečavanje prekomjernog uvoza jedan je od glavnih zadataka nadležnih institucija.

Među prijedlozima je bio i formiranje nove zajedničke institucije koja bi se bavila pitanjima poljoprivrednika na nivou Bosne i Hercegovine. Navedeno je i da je neophodno usklađivanje podsticaja na nivou BiH, kao i kontroliranje uvoza u BiH i, samim time, zaštititi domaće tržište i proizvođače te da se preispuita stav da se zaštite proizvođači, a ne prerađivači kakva je praksa bila do sada. 

Zaključeno je da je neophodno u roku od deset dana održati sastanak sa predstavnicima Ministarstva vanjske trgovina i ekonomskih odnosa BiH, a na temu zaštite domaće proizvodnje i uvođenje mjera protiv nekontrolisanog uvoza.

- U slučaju da se Ministarstvo ogluši o naše zahtjeve, poljoprivrednici najavljuju proteste širom BiH - zaključak je sa sastanka.

Više o temi Poljoprivrednici

GRADSKA UPRAVA BIJELJINA
Poljoprivrednicima bespovratna sredstva
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na