MVPBIH

Raspisan oglas za izbor sudije iz BiH u Evropskom sudu za ljudska prava

Oglas je objavljen u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova

ECHR: Bira se novi sudija. Arhiv

G. M. / Srna

7.12.2020

Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo je danas javni oglas za izbor kandidata za poziciju sudije u ime BiH u Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR).

Oglas je objavljen u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iz Ministarstva ističu da kandidati za sudiju Evropskog suda za ljudska prava moraju, među ostalim, biti visokog moralnog ugleda, ispunjavati uslove koji se traže za obavljanje visokih sudačkih dužnosti ili biti pravnici priznati kao ugledni stručnjaci.

Uslov je i da posjeduju radno iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, razvoja demokratije i vladavine prava, te da aktivno vladaju jednim i pasivno drugim službenim jezikom Vijeća Evrope, odnosno engleskim i francuskim.

U saopćenju se podsjeća da je Evropski sud za ljudska prava ustanovljen Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda iz 1950. godine i kao sudska institucija za zaštitu prava i sloboda djeluje od 1959. godine u sklopu najstarije evropske organizacije, Vijeća Evrope.

Pravila postupka pred Sudom regulirana su Poslovnikom Suda i Konvencijom.

BiH je ratificirala Konvenciju 12. jula 2002. godine i tim činom prihvatila nadležnost Evropskog suda za ljudska prava da odlučuje o aplikacijama/zahtjevima bilo koje fizičke osobe, nevladine organizacije, grupe pojedinaca ili druge države članice koji tvrde da su žrtve povrede prava utvrđenih u Konvenciji što ih je počinila BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.