VLASNIK BROKERSKE KUĆE

Ko je Zijad Blekić, uhapšeni u akciji "Profit"

Blekić je jedno vrijeme bio i član Nadzornog odbora “Vranice”, predsjednik Nadzornog odbora Sarajevske berze, predsjednik Nadzornog odbora “Remontmontaže”

Zijad Blekić. Arhiv

Piše: A. J.

9.12.2020

Biznismen Zijad Blekić, koji je danas uhapšen u nastavku akcije "Profit", vlasnik je brokerske kuće "Eurohaus".

Blekić je jedno vrijeme bio i član Nadzornog odbora “Vranice”, predsjednik Nadzornog odbora Sarajevske berze, predsjednik Nadzornog odbora “Remontmontaže”. Obavljao je i funkciju predsjednika FK Sarajevo.


Kantonalni sud Tuzla potvrdio je ove godine optužnicu protiv Blekića i Ibrahima Brkanića (66) zbog sumnje da su kao saizvršioci počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.


Optužnicom se terete da su kao odgovorne osobe u firmi "Remontmontaža" Tuzla, Brkanić kao direktor, a Blekić kao predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Društva i kao osnivač i suvlasnik Brokerske kuće "Eurohaus" d.o.o Sarajevo, po prethodnom dogovoru da zajednički djeluju i iskoriste svoj položaj poduzimali niz radnji na štetu "Remontmontaže" Tuzla, a kako bi firmi Eurohaus pribavili nepripadajuću imovinsku korist.


U optužnici je navedeno da, suprotno odredbama Pravila upravljanja dioničkim društvima u FBiH i Statutu "Remontmontaže", od marta 2009. do aprila 2011. godine, nakon što je "Remontmontaža" zaključila namjenski ugovor o kreditu a novac je trebao biti iskorišten za investiranje u obrtna sredstva, ova sredstva nisu iskorištena u tu namjenu, nego su prenesena na pravno lice "Eurohaus" bez ikakvog pravnog osnova.


Postupajući u namjeri da oštete "Remontmontažu", optuženi su, kako se u optužnici navodi, zaključili više ugovora o pozajmici između ova dva pravna lica bez stvarne namjere da se sredstva vrate firmi "Remontmontaža", te pozajmica nije vraćena ni u ugovornom roku, a niti kasnije.


Tako su firmi "Eurohaus" pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 890.000 KM, a za isti iznos oštetili "Remontmontažu" Tuzla, saopćeno je iz Tužilaštva TK u oktobru ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.