NEZADOVOLJSTVA

Žigić pisao Andeliji: Sva moć nad rudnicima ide u ruke jednog čovjeka

I dalje će rudnici i termoelektrane biti dva svijeta, nema ovdje nikakvih reformi i reorganizacije, naveo je Žigić

Piše: A. J.

14.12.2020

Žigić i Andelija. Arhiv

Predsjednik Nadzornog odbora „Elektroprivrede BiH“ Izet Žigić uputio je pismu direktoru ove kompanije Admiru Andeliji (DF).

Žigić napominje da je čitajući materijale za sutrašnju sjednicu Uprave Društva naišao i na tačku dnevnog reda o izmjeni i sistematizaciji radnih mjesta u Organizacionoj jedinici za zavisna i povezana društva, u kome se traži uvođenje novog sektora – prokuristi za rudnike.

- Uvođenje prokurista u rudnike bila je ideja koju smo podržali, ali nismo podržali da se to realizira na ovaj način. Sva „moć“ nad rudnicima preko prokurista nad kojima je šef pomoćnik generalnog, odlazi u ruke jednog čovjeka. Nismo tako diskutvoali i dogovarali na NO, da će to tako izgledati. I dalje će rudnici i termoelektrane biti dva svijeta, nema ovdje nikakvih reformi i reorganizacije – naveo je Žigiću pismu.

Žigić je predložio i sastanak s premijerom FBiH, resornim ministrom kako bi se dogovorili dalji koraci oko rudnika, a da se o ovom dokumentu na sutrašnjoj sjednici ne raspravlja.

- Nadam se da ovo moje mišljenje za navedeni dokument neće biti ponovo protumačeno da „NO EPBiH sprječava reforme u rudarstvu“ – naveo je, između ostalog, Žigić.


Odlukom EPBiH smijenjeni direktori u podružnicama. Arhiv

Podsjećamo da je Uprava „Elektroprivrede BiH" s Andelijom na čelu smijenila prije nekoliko dana direktora "Termoelektrane Kakanj" Envera Merdića (SBB) i na njegovo mjesto imenovala Midhata Sikiru (DF).


Odlukom EPBiH, smijenjeno je još sedam direktora u ostalim podružnicama ove državne firme. Radi se o direktorima u dvije termoelektrane i pet elektrodistribucija.


Kako je „Avaz“ već pisao, mandat ovim direktorima istakao je prije godinu, pa je pitanje zašto tada nisu smijenjeni i zašto se sada čekalo s smjenama.


S pozicije direktora „Elektrodistribucije Tuzla“ smijenjen je i Mahir Nurkanović, a na njegovo mjesto je imenova također kadar DF-a. Time je DF preuzeo potpunu kontrolu nad energetskim sektorom u Federaciji jer je uklonio sve direktore SBB-a s čelnih pozicija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.