SARAJEVO

Čović – Lavrov: Politički dijalog ne može funkcionirati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa

Kako je saopćeno iz Čovićevog ureda, on je upoznao ministra s političkim prilikama, gdje je naglasio izmjene Izbornog zakona BiH kao imperativ i garant ravnopravne budućnosti

N. Ajnadžić / Fena

Lavrov i Čović: Predanost u očuvanju mira i stabilnosti u BiH

Foto: A. Nović


Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je večeras u Sarajevu sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom. 

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te EU i NATO putu Bosne i Hercegovine, kao i 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Također su govorili o ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima te stanju vezano za epidemiju koronavirusa. Kako je saopćeno iz Čovićevog ureda, on je upoznao ministra s političkim prilikama, gdje je naglasio izmjene Izbornog zakona BiH kao imperativ i garant ravnopravne budućnosti te kazao kako politički dijalog ne može funkcionirati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa. 

Istaknuo je i kako su hrvatski narod i njegovi legitimni predstavnici u potpunosti opredijeljeni za budućnost BiH u Europskoj uniji i NATO-u. Kazao je kako rad na izgradnji europske BiH nema alternativu i da legitimni predstavnici Hrvata predvode politiku europskih i euroatlantskih integracija. 

U svjetlu 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, dužnosnici su naglasili obostranu predanost očuvanju mira i stabilnosti u BiH. Istaknuta je važnost zaštite ustavnopravnog poretka, čime će se doprinijeti dugoročnoj stabilizaciji unutarnjih prilika i osiguravanju socio-ekonomskih i integracijskih pomaka. 

Osobito važnom je istaknuta činjenica kako tri konstitutivna naroda moraju biti apsolutno ravnopravna te da se prava konstitutivnih naroda ne smiju nijekati, priopćeno je. U razgovoru o bilateralnim odnosima, ponovno je naglašena predanost Ruske Federacije, članice Vijeća za provedbu mira, unutarnjoj stabilizaciji BiH i dugoročnom razvoju BiH kao suvremenog europskog društva. 

Na koncu, dužnosnici su komentirali i stanje koronavirusa u BiH. Tom je prilikom Čović naglasio zadovoljstvo međunarodnom solidarnošću kao i zahvalnost za pomoć koju je Ruska Federacija ukazala BiH za što skorije nadvladavanje koronavirusa. Sastanku su uz Čovića i Lavrova nazočili i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i ruski veleposlanik u BiH Petr Ivancov.

Više o temi Dragan Čović

SARAJEVO
Lavrov se sastao i sa Čovićem
DVODNEVNA POSJETA
Lavrov se večeras sastaje sa Čovićem
NA VRH

Podijeli članak na