SKANDALI

Žestoke reakcije političara iz RS na potez Komšića i Džaferovića

Borenović je rekao da „od skandala koji su napravili Komšić i Džaferović štetu može imati samo BiH, u kojoj takvi potezi još više produbljuju podjele“, saopćeno je iz PDP-a

Branislav Borenović i Mirko Šarović. Arhiv

G. M. / Srna

15.12.2020

Predstavnici političkih stranka iz RS žestko su reagirali na potez dvojice članova Preddsjedništva BiH – Željka Komšića i Šefika Džaferovića, koji su odbili da se sastanu sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da je današnjim neprisustvom članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića sastanku sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom „u javnost poslata izuzetno loša poruka i da je riječ o nezapamćenom izrazu nepoštovanja prema drugoj državi“.

Borenović je rekao da „od skandala koji su napravili Komšić i Džaferović štetu može imati samo BiH, u kojoj takvi potezi još više produbljuju podjele“, saopćeno je iz PDP-a.

- Nedržavničkim, nediplomatskim i, na kraju, i nepristojnim potezom prema ministru vanjskih poslova jedne od najvećih svjetskih sila, Komšić i Džaferović su naštetili samo zemlji u kojoj su birani da je predstavljaju i zapravo su najviše rekli o samima sebi, svojim državničkim i političkim kapacitetima - istakao je Borenović komentirajući odluku članova Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića i Željka Komšića da se ne sastanu danas u Sarajevu sa Lavrovom.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović izjavili su danas da su odbili da prisustvuju sastanku u Sarajevu sa Lavrovom kako bi sačuvali "ponos i dostojanstvo BiH".

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da su „članovi Predsjedništva BiH Šefik Šaferović i Željko Komšić narušili diplomatska pravila i osnove civilizovanog ponašanja“, ali i otvorili "pandorinu kutiju" i najavili novu krizu i napetost u BiH, pošto nisu došli na sastanak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

- Budući da sam sinoć u Istočnom Sarajevu prisustvovao razgovorima sa Lavrovom, mogu odgovorno reći da nijednom rječju ili postupkom nije iskazao bilo kakvo nepoštovanje BiH, naprotiv imao je vrlo izbalansiran stav, tako da alibi za ovakav skandal ne postoji i odraz je nekulture i u krajnjem slučaju neobjašnjive mržnje odnosno rusofobije - rekao je Stevandić.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio je da to što su Džaferović i Komšić odbili da se sastanu s Lavrovom predstavlja svojevrstan diplomatski skandal koji ruši diplomatski imidž BiH.

- To je, nažalost, konstanta u BiH... Potpuno je jasno da ovo nekom odgovara - istakao je Šarović.

Šarović je ovo uskraćivanje gostoprimstva uglednom diplomati ocijenio kao skandalozno, posebno ako se zna da je Rusija „osvjedočeni prijatelj Republike Srpske i BiH“, saopćeno je iz SDS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.