REAKCIJE

Profesor Univerziteta „Johns Hopkins” Danijel Server: Lavrov je podržao secesioniste

Ono što trenutno mnogi na Zapadu govore o potrebi krucijalnih reformi u BiH nije ono što Moskva želi da čuje i o čemu ne želi da razgovara, kaže Server

Server: Šta su pravi razlozi posjete Lavrova. Arhiv

Piše: E. Halimić

16.12.2020

Posjeta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini obilježena je skandalima, a dolazi u turbulentno vrijeme jačanja utjecaja SAD i EU u BiH, kazao je za „Avaz“ profesor Univerziteta „Johns Hopkins“ u Vašingtonu Danijel Server (Daniel Serwer).

Krucijalne reforme

Istakao je da je ipak teško znati šta su pravi ili zakulisni razlozi posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije. 

Dodao je kako je ipak evidentno da je posjeta Lavrova realizirana u toku sve šire rasprave o potrebnim promjenama Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Ne mogu znati o čemu su pojedini bh. političari razgovarali s Lavrovom. Ali svakako ono što trenutno mnogi na Zapadu govore o potrebi krucijalnih reformi u Bosni i Hercegovini nije ono što Moskva želi čuti i o čemu želi razgovarati - naglasio je Server.

Na naše pitanje o namjerama zvanične Moskve u narednom periodu, Server ističe da je posjetom ministra vanjskih poslova Rusije jasno poručeno da se Ruska Federacija neće tako lako odreći svog utjecaja.


Državne institucije

- Trenutno ne mogu zamisliti situaciju u kojoj bi se Rusija odrekla svog utjecaja u BiH, ali i šire na zapadnom Balkanu. Treba znati da se utjecaj Rusije prvenstveno očituje u potezima kojima nastoje samo stvoriti dodatne probleme Zapadu - istakao je Server.  

Server je komentirao i činjenicu da su se članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili susresti s Lavrovim.

- Poruka koja je trebala biti upućena jeste da su Lavrov i zvanična Moskva dužni poštovati centralne državne institucije koje se nalaze u Sarajevu. Ovako, upućena je poruka podrške secesionistima - smatra Server.

Očekivan scenarij

Server je komentirao i činjenicu da je Lavrov posjetu počeo ne sastankom s predstavnicima bh. institucija, već s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, a istakao da je takav scenarij bio očekivan. 

- Nažalost, to smo mogli očekivati od Lavrova i zvanične Moskve. Posebno treba uzeti u obzir da je Lavrov posvećen podršci Miloradu Dodiku, a ne državi Bosni i Hercegovini, što je ovom svojom posjetom jasno demonstrirao - smatra Server.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.