BEGO PARAGANLIJA SAVJETUJE

Obuću zimi zaštitite fokinom kremom

Cjenovnik, kako kaže, nije mijenjao više od 15 godina

Paraganlija: Ovim zanatom se bavi 45 godina. AVAZ

Piše: A. Nalo

18.12.2020

U radnji prekoputa Olimpijskog muzeja u Petrakijinoj ulici u Sarajevu radne dane provodi poznati obućar Bego Paraganlija, koji se ovim zanatom bavi već 45 godina. 

Za „Dnevni avaz“ kaže da su police njegove radnje, koja se otvara u osam sati, nekada bile pune. Međutim, danas nije tako. Ljudi popravljaju samo ono što moraju, a za njegu obuće, da bi duže trajala, više niko i ne mari.

- Otkako je počela korona promet je manji za 30 posto. Teže se dolazi i do materijala jer su određena ljepila naručena iz Italije. Koristim i plastiku jer je danas sve uglavnom napravljeno od nje - kaže Paraganlija koji radi do 18 sati.

Cjenovnik, kako kaže, nije mijenjao više od 15 godina. Prilagodio ga je za svačiji džep. Tako sitne popravke ljepljenja koštaju 5 do 7 maraka. Zamjena potpetica na ženskim cipelama košta od 7 do 8 maraka, a đonova od 10 do 12. Na muškim cipelama popravke su uglavnom 12 maraka.

- S obzirom na to da je zima i da će biti snijega i bljuzgavice savjetujem građanima da svakih 15 do 20 dana glancaju obuću. Što se više polira bolja je zaštita. Kada je riječ o pravoj koži obuću treba mazati fokinom kremom, a kada da se radi o skaju, samo vlažnom krpom tretirati - rekao nam je Paraganlija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.