UPOZORENJA

Vozači oprez: Ne krećite na put bez velike potrebe

Onima koji krenu, savjetuje se veliki oprez, te naravno posjedovanje zimske opreme

Snijeg donio probleme vozačima. Ilustracija

G. M.

27.12.2020

U subotu je širom BiH zbog padavina došlo do problema u saobraćaju. S obzirom da se slični problemi očekuju i u nedjelju, vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez velike potrebe.

Onima koji krenu, savjetuje se veliki oprez, te naravno posjedovanje zimske opreme.

Zbog ugaženog snijega na kolovozu u subotu se saobraćalo sporije na dionicama u višim predjelima.

- Izdvajamo putni pravac Semizovac-Kladanj preko Karaule, Sarajevo-Rogatica preko Romanije i Trnovo-Foča preko prevoja Rogoj, gdje je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca – saopćili su u subotu navečer iz BIHAMK-a.

Kolovoz je zasniježen i na putnim pravcima: Semizovac-Kladanj, Trnovo-Foča, Han Pijesak-Vlasenica, Teslić-Banja Luka, Bugojno-Kupres-Livno, Bihać-Bosanski Petrovac- Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Glamoč-Mrkonjić Grad i Posušje-Jablanica.

Na putevima u nižim predjelima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu.

- Pažnju skrećemo na moguću poledicu, kao i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno – navode iz BIHAMK-a.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Nević Polje-Kaonik, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever zatvorena je u oba smjera.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.