DOMA NARODA FBIH

Budžet ipak ide po hitnom postupku

Zašto srozavamo Dom naroda, zašto ne razgovaramo o elementarnim stvarima koje se tiču građana, upitao delegat Zvonko Marić

Marić: Vakcine su nacionalni interes. Printscreen

Piše: F. K.

30.12.2020

U toku je sjednica Doma naroda FBiH. Delegati su glasali o tome da se budžet razmatra po hitnom postupku. Međutim, nije bilo potrebne većine. Potom je uime Kluba Bošnjaka delegat Jasmin Duvnjak zatražio da se pristupi pojedinačnom izjašnjavanju. Ispostavilo se da ovaj put hitni postupak ima podršku. Za je bilo 27 delegata, 12 je bilo protiv i 12 suzdržanih.

Inače, delegat Zvonko Marić tokom rasprave kazao je da razumije potrebu da se što prije okonča rasprava.

-Dali ste na glasanje inicijativu da preskočimo delegatska pitanja. Ali, u vremenu pandemije, kada su vakcine nacionalni interes, imali smo prigodu da postavimo pitanja predstavnicima Vlade FBiH vezano za to. Jer, puno se toga govori o vakcinama i to građani očekuju od nas. Zato želim da se u dnevni red uvrsti makar neka informacija - rekao je Marić.

Istakao je i da je tu migrantska kriza, a „ponašamo se kao da nas se to ne tiče“.

 -Ovo je imitacija parlamentarnog života. Srozavamo Dom naroda ignorirajući neke stvari koje građani žele da znaju. Bila je ovo zgodna prilika da razgovaramo o elementarnim stvarima koje se tiču građana. Da barem u okviru neke informacije čujemo nešto što građane zanima, da čujemo o vakcinama šta se dešava, da se prestane sa špekulacijama, nego da to čujemo od premijera i ministrice finansija – istakao je Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.