AFERE

Predsjednik Suda BiH Debevec se privatno sastaje sa dva optuženika - Osmicom i Sarajlićem!

Kako je već poznato, Tužilaštvo BiH po nekoliko osnova istražuje Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e

Raport.ba
 • Asim Sarajlić i Osman Mehmedagić Osmica

  Asim Sarajlić i Osman Mehmedagić Osmica

  Foto: Raport


Sarajevski portal "Raport", objavio je tekst u kojem otkriva nove tužilačke dokaze o neprimjerenim kontaktima predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i direktora Obavještajno - sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice, kome se već sudi za zloupotrebu položaja i ovlaštenja i protiv kojeg se vodi i posebna istraga u drugim predmetima. 

Ako Debevec svoje privatne popodnevne susrete sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom eventualno može pokušati braniti zajedničkom “linijom rada”, kako će objasniti razloge prijateljevanja sa višestrukim optuženikom i stranačkim egzekutorom SDA Asimom Sarajlićem. 

Tekst sa "Raporta" objavljujemo u cijelosti: 

Nakon što smo objavili informaciju da će Asim Sarajlić u četvrtak biti ponovo saslušan u Tužilaštvu BiH, Raport donosi detalje nove pravne zavrzlame u kojoj se našao ovaj, iako ne na papiru, visokorangirani SDA-ovac.

Naime, "Raport" je objavio informaciju da će se Sarajlić ponovo naći pred tužiocima koje ovaj put zanima kupoprodajni ugovor SDA-ovog delegata u Domu naroda BiH.

Kako je već poznato, Tužilaštvo BiH po nekoliko osnova istražuje Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e. U sklopu tih istraga, tužiocima je “zapela za oko” jedna transakcija koja je ostala zabilježena na računu supruge Mehmedagića – bivše pjevačice Amele Šehović.

Na njeno ime se, naime, od 27. maja 2019. godine vodi Audi Q5, kojeg je kupila od Asima Sarajlića! Ugovorena vrijednost vozila bila je 62.000 KM.

 • Dokument koji dokazuje da je Sarajlić prodao vozilo supruzi Mehmedagića

  Dokument koji dokazuje da je Sarajlić prodao vozilo supruzi Mehmedagića

  Foto: Raport


Upravo ovo saznanje novi je momenat i razmotavanju političko-obavještajnog klupka.

Problem zbog kojeg je sporna ova kupoprodaja jeste taj što je Asim Sarajlić član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, čiji je Mehmedagić šef.

Ono što je dodatno zanimljivo u cijelom slučaju jeste da praćenje traga spornog automobila dovelo dao novih saznanje u po drugom predmetu, koje također vodi Tužilaštvo BiH.

Kako je Raport objavio Tužilaštvo ima formiran predmet o neprimjerenom kontaktu Mehmedagića i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Sporni sastanak o kojem je Raport prvi izvijestio desio se 14. decembra.

Prateći, dakle, Sarajlićeve automobilske akvizicije utvrđeno je da je on nakon prodaje Audija Q5 kupio noviju varijantu – Audija Q7.

S tim vozilom, Sarajlić se 15. decembra dovezao u sarajevski restoran Una. Tu ga je, prema saznanjima Raporta dočekalo društvo. I ovaj put – zakonski neprimjereno. Za istim stolom su sjedili, pored Sarajlića: Mehmedagić i Debevec.

Prema nezvaničnim informacijama, Tužilaštvo BiH je zadokumentovalo i ovaj sastanak izuzimanjem snimaka s nadzornih kamera.

 • Osman Mehmedagić i Ranko Debevec

  Osman Mehmedagić i Ranko Debevec

  Foto: Raport


Sarajlićevi problemi sa zakonom

Sarajlić se već izvjesno vrijeme smuca po raznim tužilaštvima i sudovima. 

Naime, Sarajlić je jedan od optuženih u predmetu “Bosna” (uhapšen zbog visoke korupcije). Ono što je zanimljivo za ovaj predmet jeste da ga je tu “zadokumentovala” upravo OSA-a, s čijim direktorom danas Sarajlić izvrsno sarađuje.

Protiv Sarajlića se također vodi istraga zbog afere “Asim”. Tu se radi o zloupotrebi položaja, korupciji i davanju mita te primanju dara.

To nije sve.

Sarajlić je jedan od svjedoka u predmetu “Respiratori”. Njega je Sud BiH kaznio jer nije htio ustupiti šifru svog mobilnog telefona, na kojem se, sumnjaju tužioci, mogu kriti novi dokazi, piše Raport. 

Više o temi Asim Sarajlić

AFERA RESPIRATORI
Pod lupom Tužilaštva BiH i Asim Sarajlić
NA VRH

Podijeli članak na