ALARMANTNO

Drama zbog nabavke vakcina

Ovakvim načinom mi se nećemo riješiti koronavirusa ni u ovoj godini, kazao dr. Karamehić

ZDK ostvario kontakte s "Pfizerom“. Agencije

Piše: M. Smajkić - Z. Karić

10.1.2021

Doktor Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, potvrdio je za "Avaz" da su vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu prve reagirale na njihov apel u vezi s procesom nabavke vakcine protiv koronavirusa.

Oteglo se

Dr. Zaid: Otvorena mogućnost. Arhiv

On je pojasnio da ovaj proces predugo traje, te da su u pitanju ljudski životi. 

- Ako se država ne odazove, idemo na entitete, ako neće oni, tražit ćemo da se kantoni uključe i, evo, svaka čast Zeničko-dobojskom kantonu, čiji su predstavnici vlasti jučer imali kontakte s "Pfizerom" - kazao nam je on.

Kako je objasnio, vlasti ZDK će u procesu nabavke vakcine zatražiti angažman UNDP-ja, preko kojih su i ranije nabavljane brojne oprema i aparatura.

- To bi, zaista, dakle, ako pristanu u UNDP-iju, bio fantastičan način nabavke i bila bi, zapravo, otvorena mogućnost i da svi ostali kantoni učestvuju u tom procesu - kazao nam je dr. Zaid.

Međutim, sa ovim načinom nabavke vakcine ne slaže se prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog, koji je rekao da nije uredu da kantoni preuzimaju nabavku vakcina jer misli da nisu dovoljno kompetentni.


BiH u krizi

Dr. Karamehić: Bit ćemo crna rupa. Arhiv

- Nema svaki kanton imunologa, nema epidemiologa, tačnije nema tako vrsnih stručnjaka koji mogu nositi teret nabavke vakcina. To se jedino može uraditi na nivou države ili entiteta. Mislim da su kantoni podkapacitirani jer, osim Sarajevskog, koji to još kanton ima kliničkog imunologa – kazao je dr. Karamehić.

Dodaje kako pandemija prelazi nivo kantona jer je cijela BiH u velikoj krizi i kao takva je jedna epidemiološka cjelina koja bi trebala da odgovori tom virusu sa svim svojim resursima.

- Ovakvim načinom mi se nećemo riješiti koronavirusa ni u ovoj godini. Što je najveća tragedija, bit ćemo crna rupa u Evropi i u svijetu. Naši ljudi nigdje neće moći putovati, bit će izolirani jer će svako tražiti potvrdu o vakcinaciji – naglasio je dr. Karamehić.

U HNK razmišljaju

I u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kako smo saznali, razmišljaju na sličan način, odnosno da preko UNDP-ija, s kojima imaju sporazum o saradnji, nabaviti određenu doza vakcina. Međutim, u Vladi HNK nema još zajedničkog stava po tom pitanju. Pojedini ministri cijene da je efikasnije rješenje za sve inicijativa prema državnom nivou za zaključivanje direktnih ugovora s proizvođačima vakcina.

Iako smo od premijera HNK Nevenka Hercega pokušali zatražiti komentar, on na naše pozive i SMS poruke nije odgovarao. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.