PROBLEMI

Danima traje borba sa sniježnim nanosima u Trnovu

Posebno je naglašena briga o lokalnom stanovništvu, ali i posjetiteljima Bjelašnice

E. T.

Snijeg u Trnovu

Foto: Avaz


Već nekoliko dana zajedničkim naporima općinskih službi u Trnovu, javnih i privatnih poduzeća, organizacija i građana na Bjelašnici se vodi borba s velikim snježnim nanosima, a kako bi se uspostavilo normalno funkcioniranje života na prostorima ove općine u Sarajevu. 

Visina snijega 169 centimetara

Snježni prekrivač koji je, prema službenim mjerenjima Federalnog hidrometeorološkog zavoda ovih dana dosezao i do 169 centimetara, a ponegdje su snježni nanosi bili i značajno viši, prijetio je potpunom paralizacijom života na ovom području. 

 • Visoki nanosi snijega

  Visoki nanosi snijega

  Foto: Avaz


Kako bi se izbjegao takav scenarij i proglašenje stanja elementarne nepogode, odnosno, prije svega, očuvala komunikacija, nesmetano dopremanje namirnica u bjelašničkim selima, ali i pristup gospodarskim, turističkim kapacitetima i, posebno, skijaškim stazama na Bjelašnici, održan je sastanak predstavnika struktura Općine Trnovo, ZOI '84, Policijske uprave Hadžići, Policijske stanice u Trnovu, Direkcije za ceste Sarajevske županije, predstavnika poduzeća i organizacija koje rade na održavanju puteva u ovom kraju, kao i drugih aktera.

 • Briga o lokalnom stanovništvu

  Briga o lokalnom stanovništvu

  Foto: Avaz


Kako su potvrdili iz Općine Trnovo, zacrtani ciljevi su ostvarenim velikim naporima i zalaganjima svih aktera. Posebno je naglašena briga o lokalnom stanovništvu, ali i posjetiteljima Bjelašnice.

Nesmetana komunikacija

 U tom smislu, uspostavljena je nesmetana komunikacija sa svim selima.

 • Snijeg padao danima

  Snijeg padao danima

  Foto: Avaz


 Istovremeno i prostor platoa Babinog dola se intenzivno održava kako bi se omogućilo funkcioniranje turizma i sportskih aktivnosti građana i turista. U narednim danima nadležne strukture najavljuju nastavak intenzivnih djelovanja kako bi se očuvale nesmetane aktivnosti na području Bjelašnice, odnosno Trnova. 

 • Putevi jedva očišćeni

  Putevi jedva očišćeni

  Foto: Avaz


Općinske strukture zahvaljuju svim akterima koji su dali doprinos kako bi se očuvalo normalno funkcioniranje života na Bjelašnici i prostorima općine Trnovo u ovom razdoblju.

NA VRH

Podijeli članak na