BAJDEN NAJAVIO

Novi direktor CIA-e će biti Vilijem Barns: Dobar poznavalac BiH i Balkana

Burns, koji je 33 godine radio kao američki diplomata, bio je zamjenik američkog državnog sekretara u vrijeme kada je na toj funkciji bila Hillary Clinton

Barns: Veoma blizak saradnik Bajdenu. Arhiv

Piše: T. Lazović

11.1.2021

Izabrani predsjednik SAD Joe Biden imenovaće dugogodišnjeg bivšeg karijernog diplomatu Vilijem Barns (Williama Burns) da vodi CIA, saopštio je njegov tranzicioni tim, 11. januara, prenosi Reuters.

Barns tokom susreta sa rukovodstvom Vijeća ministara BiH. Arhiv

SAD ostaje vizija multietničke, demokratske BiH

Burns, koji je 33 godine radio kao američki diplomata, bio je zamjenik američkog državnog sekretara u vrijeme kada je na toj funkciji bila Hillary Clinton. Barns izuzeno dobro poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini i kao zamjenik državnog sekretara posjećivao je našu zemlju. Još 2012. godine je u BiH stigao nakon imenovanja Vijeća ministara BIH i tada između ostalog poručio:

- Na svim sastancima jasno sam rekao da i dalje postojano podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i Dejtonskog sporazuma. SAD ostaje vizija multietničke, demokratske Bosne i Hercegovine koja je članica NATO-a i EU, a mi ćemo i dalje podržavati napore u tom cilju. Iako uspjeh ovisi o volji i predanosti vođa i građana ove zemlje, SAD ostaje nepokolebljivi prijatelj i pobornik moderne, stabilne, prosperitetne Bosne i Hercegovine u potpunosti integrirane u Evropu – rekao je Barns.


Snažnija uloga

On važi za čovjeka najvećeg povjerenja aktuelnog predsjednika Bajdena, a njegovo imenovanje dodatni je dokaz i potvrda da će nova administracija imati znatno snažniju ulogu na Balkanu.

- Barns je bio uzoran diplomata s višedecenijskim iskustvom na svjetskoj sceni čuvajući naše ljude i našu zemlju sigurnim. Dijelim moje duboko uvjerenje da obavještajna služba mora biti apolitična i da posvećeni obavještajni profesionalci koji služe našoj naciji zaslužuju našu zahvalnost i poštovanje, rekao je Bajden.

Kako je rekao, Barns će donijeti znanje i perspektivu koje su im potrebne kako bi spriječili i suočili se s prijetnjama prije nego što dođu do njih.

- Američki narod će čvrsto spavati s njim kao s našim sljedećim direktorom CIA-e, kazao je Bajden.

Trenutno je predsjednik think tank za međunarodne poslove Carnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.