OBJAVILA VLADA

Šta je potrebno za putovanje u Veliku Britaniju

Potrebno je dostaviti dokaze o negativnom rezultatu testa COVID-19 ne starijim do tri dana prije polaska

Vlada savjetuje građane BiH. Avez

A. Č.

13.1.2021

Vlada Velike Britanije je na zvaničnoj stranici objavila savjete državljanima BiH ukoliko planiraju putovati u ovu zemlju.

- Prema trenutnim britanskim ograničenjima COVID-19, morate ostati kod kuće. Ne smijete napustiti dom ili putovati, uključujući međunarodna putovanja, osim ako za to nemate zakonski dopušten razlog. Provjerite pravila koja se odnose na vas u Engleskoj, Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj - navedeno je na početku.

Ipak, ako od 15. januara, namjeravate putovati u Englesku ili Škotsku, uključujući državljane Velike Britanije koji se vraćaju kući s putovanja, potrebno je dostaviti dokaze o negativnom rezultatu testa COVID-19 ne starijim do tri dana prije polaska.

- Ako se ne pridržavate pravila (i nemate valjano izuzeće), vaša aviokompanija ili prijevoznik mogu vam odbiti ukrcaj i/ili će vam biti izrečena kazna po dolasku. Svi ostali trenutni zahtjevi i ograničenja za ulazak nastavljaju se primjenjivati - saopćeno je. 

Dalje navode da je potrebno provjeriti koja pravila važe unutar država Velike Britanije jer neke imaju zatvorene granice i mogu dalje ograničiti kretanje ili uvesti nova pravila, uključujući zahtjeve za testiranje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.