PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić za "Avaz": U Sudu BiH treba da sjede oni koji štite demokratski poredak i zakone, nažalost to nije tako

Iako je CIK BiH potvrdio da na svim mjestima na kojim je izvršeno ponovno brojanje tačni rezultati u bitnoj mjeri odstupaju od cifara upisanih u službene zapisnike, to Sudu BiH opet nije dokaz

Nermin Nikšić. Agencije

Piše: M. Aščić

19.1.2021

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, nakon što je Sud BiH odbio žalbu SDP-a i drugih stranaka, vezanih za krađe tokom izbora u Mostaru, nije krio ogorčenje. 

On je za „Avaz“ kazao da prema informacijama koje su objavljene u pojedinim medijima, s obzirom da SDP BiH još nije službeno zaprimio Rješenje suda, Sud BiH je odbio žalbu SDP-a BiH i drugih stranaka, jer je navodno žalba zasnovana na pretpostavkama, a ne dokazima.


Službeni zapsinici

- Ako su ovi navodi istiniti, onda za Apelaciono vijeće Suda BiH krađe u stotinama, pa i hiljadama preferencijalnih glasova, kao i verifikovani slučajevi ogromnog broja glasova umanjenih za liste BH bloka i naših partnera, a uvećanih u korist Koalicije za Mostar, nažalost nisu dokaz. Iako je CIK BiH potvrdio da na svim mjestima na kojim je izvršeno ponovno brojanje tačni rezultati u bitnoj mjeri odstupaju od cifara upisanih u službene zapisnike, to Sudu BiH opet nije dokaz. Na kraju, da budem do kraja ironičan, mogli su iz Suda BiH pozvati kandidata Prve mostarske partije kojem je nakon ponovnog brojanja na samo par biračkih mjesta vraćen mandat, da se uvjere da se radi o čovjeku od krvi i mesa, a ne o „indiciji“. U svakom slučaju, borba za nas nije gotova i iskoristit ćemo svako demokratsko zakonsko pravo da zaštitimo prava građana i političkih subjekata. 

Ekser u sanduku trenutnog modela glasanja

Ova presuda, ako je konačna, nadamo se da je onda i konačni ekser u sanduku trenutnog modela glasanja, koji mora biti ukinut, a uvedene mjere elektronske kontrole i prebrojavanja glasova. Ta odluka i odgovornost je u skladu sa Izbornim zakonom BiH isključivo na CIK-u i očekujemo da ispoštuju to obećanje dato prilikom izbora aktuelnog saziva CIK-a. Što se Suda BiH tiče, iako imamo indicije da u ovom sudu treba da sjede oni koji štite demokratski poredak i zakone ove države, dokazi nažalost govore sasvim suprotno – rekao je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.