ISTRAŽNE RADNJE

Otkrivena Prcićeva prevara sa Nacionalnom sigurnosnom akademijom

Mnogim mladim, ambicioznim ljudima je upravo Prcić pokvario godinu života i studentski život

Denis Prcić. Agencije

A. Ka. / Nap.ba

20.1.2021

Rad Američkog univerziteta u BiH koji zvanično ima dozvolu na području Tuzlanskog kantona, a godinama je studente upisivao i u Sarajevu predmetom je istražnih organa. Svakim danom otkriva se sve više detalja o radu ovog univerziteta čiji je osnivač Denis Prcić. On i AU u BiH predmet su istražnih radnji tri tužilaštva, a prijavljen je između ostalog za iznudu novca, te druge neregularnosti, piše nap.ba

Besplatni studij

Jedan od posljednjih programa koji je pokrenuo Američki univerzitet u BiH 2019. godine bio je Nacionalna sigurnosna akademija. S AU u BiH čak su slali pozive državnim policijskim agencijama, te drugim institucijama (kantonalni MUP-ovi, MUP Brčko Distrikta, FUP) i nudili besplatno školovanje.

Tako je u maju 2019. godine na stranici Sindikata DKPT-a objavljena informacija o besplatnom studiju na NSA i dopis koji je Prcić poslao ovoj agenciji.

- U skladu sa svojom misijom, NSA studentima širom regije pruža kvalitetno obrazovanje koje prati svjetske trendove u specijalizovanim oblastima sigurnosti i odbrane, na dodiplomskom, master i doktorskom studiju, od sada i na BHS jezicima. AUBiH nudi mogućnost i online studija na svojim programima što može pogodovati većini policijskih službenika jer su već u radnom odnosu. Policijskim službenicima i uposlenicima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela nudimo pune stipendije i to: 10 stipendija na dodiplomskom, 5 na magistarskom i 3 na doktorskom studiju, cijeneći njihovu značajnu ulogu koju imaju u očuvanju reda, mira i sigurnosti u našoj državi. Programi na kojima nudimo stipendije su: Aeronautika — piloti, Inžinjerstvo u oblasti odbrane, Menadžment i liderstvo u sigurnosti i odbrani, Nacionalna i internacionalna sigurnost, Cyber sigurnost i Međunarodno pravo - navodi se.

Krajem oktobra 2019. godine prijavljeni su obaviješteni da su primljeni na program "Nacionalna sigurnosna akademija". Krajem novembra počinje nastava koja se održava u prostorijama Srednje mašinske škole u Sarajevu, a polaznicima je bilo rečeno da će nastava biti u "modernim i vrhunski opremljenim učionicama po američkim standardima".


Dopis upućen u maju 2019. godine. Nap.ba

Drugi problemi

Jedan od predavača na NSA bio je i Fikret Muslimović, general u penziji, bivši pripadnik službe KOS-a JNA, bivši savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Među predavačima, kako smo već objavili, bilo je pripadnika Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, vojnih lica u penziji.

Polaznici NSA tvrde da je Muslimović predavanja držao nešto više od mjesec dana nakon čega se prestao pojavljivati. Kao objašnjenje za prestanak njegovog angažmana Prcić je kazao da su za Muslimovića potrebne „jake konekcije“.

Dio nastave bio je i na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, a nastavu je držao Amel Mekić.

Kako kažu polaznici tog programa dio profesora redovno je održavao nastavu, a problemi počinju 2020. godine kada im još uvijek nisu dati indeksi iako su dostavili svu traženu dokumentaciju.

To je izazvalo druge probleme za studente koji su se prebacili na druge fakultete jer nisu mogli dokazati da su polagali ispite na AU u BiH ili da uopšte imaju status studenta. Među polaznicima je bilo pripadnika OS BiH, MUP KS, Sudske policije, MUP USK, GP BiH, FUP-a, tvrde izvori Patrije.   

Ubrzo su se počeli mijenjati profesori, mnogi su dobili otkaze i postajalo je jasno da se situacija usložnjava. Polovinom marta 2020. godine počinje gašenje predmeta pod izgovorom pandemije koronavirusa. Od tada se NSA potpuno gasi bez ikakvog objašnjenja, a mnogi su ostali bez mogućnosti daljeg obrazovanja.

- Mnogim mladim, ambicioznim ljudima je upravo Prcić pokvario godinu života i studentski život. Zbog čega je došlo do totalne obustave nastave? Da li je problem bio u političkim odnosima i "talovima"? Da li će odgovorni odgovarati za ove prevare ili će politički interesi prevladati kao i mnogo puta do sada? Bojim se da nikada pravu istinu nećemo saznati, niti "izganjati" pravdu studenata, koji su očito bili klasični predmet obmane i prevare - kaže naš izvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.