ZASJEDALA VLADA FBIH

Odobren kredit za dionicu autoputa Medakovo - Poprikuše

Aerodrom Sarajevo izuzet od isplate dobiti za deset godina, a preporučeno i smanjenje marži na hljeb, brašno i mlijeko

Vlada usvojila informaciju o mjerama neposredne kontrole cijena iz nadležnosti kantona u FBiH. Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću

A. J.

21.1.2021

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o mjerama neposredne kontrole cijena iz nadležnosti kantona u Federaciji BiH, saopćeno je Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada je preporučila nadležnim kantonalnim organima da, u roku od 15 dana, donesu odluke o visini maksimalnih marži u trgovini za sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna žitarica, te pasterizirano, homogenizirano i sterilno mlijeko.

Za ove proizvode preporučeno je određivanje maksimalne veleprodajne marže do osam posto na nabavnu cijenu i maksimalne maloprodajne marže do deset posto na nabavnu cijenu.

Nadležni kantonalni organi će u roku od 30 dana od stupanja zaključka obavijestiti Federalno ministarstvo trgovine o realizaciji ovih preporuka, a ono će o tome informisati Vladu FBiH.

Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama FBiH".

U samoj informaciji je istaknuto da su i dalje na snazi odluke o mjerama neposredne kontrole cijena kantonalnih vlada za proizvode iz njihove nadležnosti. Sagledavanjem važećih odluka kantonalnih vlada o mjerama neposredne kontrole cijena, utvrđeno je da su u pojedinim kantonima propisane visoke trgovačke marže.



Finansiranje investicija

Kao primjer je navedeno da u Zeničko-dobojskom kantonu maksimalna veleprodajna marža za hljeb iznosi 17 posto, a maksimalna maloprodajna 12 posto, u Srednjobosanskom kantonu maksimalna veleprodajna marža za ulje iznosi osam posto, a maloprodajna 20 posto.


U ostalim kantonima visina maksimalnih marži određena je uglavnom u rasponu od osam do deset posto, s tim da je 2015. godine u Bosansko-podrinjskom kantonu stavljena van snage Odluka o mjerama neposredne kontrole, a nova do danas nije donesena, te da se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Odluka, iako je donesena, ne primjenjuje.


Federalna vlada je donijela Odluku o izuzimanju od isplate dobiti preuzeća "Međunarodni aerodrom Sarajevo" na period od deset godina.


Vlada FBiH, u vršenju ovlaštenja Skupštine privrednog društva JP Međunarodnog aerodroma Sarajevo, neće donositi odluke o raspodjeli dobiti za isplatu dividende, odnosno učešća u dobiti, iz neraspoređene (akumulirane) dobiti iskazane u poslovnim knjigama na dan 31.decembra 2020. godine, niti iz dobiti ostvarene za period od deset godina nakon donošenja ove odluke.


Sredstva od dobiti bit će korištena za finansiranje investicija utvrđenih planovima poslovanja privrednog društva Međunarodni aerodrom Sarajevo.


Odluka je donesena nakon što je Međunarodni aerodrom Sarajevo zbog posljedica pandemije koronavirusa bio primoran da zaustavi značajan broj investicionih projekata neophodnih za obezbjeđenje nedostajućih aerodromskih infrastrukturnih kapaciteta, kao i za rekonstrukciju postojećih.


Današnja odluka bitna je za ispunjene važeće međunarodne i lokalne zakonske regulative i standarda u zračnoj plovidbi, a što će dugoročno omogućiti sigurne uslove za veći broj aviona, putnika, prtljaga, pošte i carga, te tako uvećati prihode od poslovanja.

Vlada FBiH je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o financiranju između Evropske investicijske banke i BiH za realizaciju Projekta izgradnje dionice autoceste Medakovo - Poprikuše na Koridoru 5C u iznosu do 340.000.000 eura, za "Autoceste FBiH".

Projekt se odnosi na izgradnju, najvećim dijelom na novoj trasi, oko 35 kilometara duge dionice autoceste panevropskog Koridora 5C koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem. Ovaj projekt je dio većeg programa izgradnje Koridora 5C (ukupne dužine 335 kilometara) na teritoriju BiH čiji je cilj podizanje funkcionalnosti postojećeg cestovnog koridora sjever - jug na veću razinu, uz istovremenu izgradnju moderne infrastrukture i povećanu sigurnost i kapacitet ceste.

Djelovanje pandemije na privredu i zdravstvo

Rok otplate kredita je 25 godina, uz šestogodišnji grejs period.

Sredstva će Federacija BiH na kreditnoj osnovi prenijeti na "Autoceste FBiH", koje su krajnji korisnik i dužnik po ovom kreditnom zaduženju.


U periodu provedbe ovog projekta, u Budžetu FBiH nije potrebno osigurati finansijska sredstva za njegovo dodatno sufinansiranje.


Danas je federalnoj ministrici finansija dato ovlaštenje za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma i Podugovora.


Vlada Federacije BiH se upoznala sa informacijama sedam federalnih ministarstava o posljedicama djelovanja epidemije koronavirusa COVID-19 na privredu i zdravstvo. Objedinjena informacija bit će upućena Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, na čiji je zahtjev i pripremljena, saopćeno je Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.