OŠTRA REAKCIJA

OSCE, OHR i ambasade SAD, Velike Britanije i Švedske osudile Dodikov napad na članicu CIK-a

Maliciozni i lični napadi na člana nezavisne institucije su neprihvatljivi i zaslužuju da budu dalje ispitani od strane nadležnih institucija u BiH što je prije moguće, navode u zajedničkoj izjavi

A. J.

Vanja Bjelica-Prutina

Foto: Avaz


Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika u BiH i ambasade SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i ambasada Kraljevine Švedske u BiH, kao države koja predsjedava OSCE-om, pozdravljaju odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK) da poništi izbore na nekoliko biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici, nakon što je otkrila ozbiljne nepravilnosti u izbornim procesima.

Povjerenje građana

Odluka CIK-a će pomoći da se osigura integritet izbora i vrati povjerenje građana u izbornu administraciju. Apelujemo na nadležna tijela da odmah istraže prijavljene navode u vezi sa izbornim prevarama, navode u zajedničkoj izjavi.

 

- Naše organizacije/ambasade će nastaviti da sarađuju sa CIK-om i drugim nadležnim tijelima na unapređenju izbornih procesa u BiH, kako bismo osigurali da budući izbori budu usklađeni sa relevantnim međunarodnim standardima, uključujući preporuke OSCE-a/ODHIR-a i GRECO-a. U tom cilju je važno da tijela vlasti BiH počnu raditi na neophodnim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, putem otvorenog i inkluzivnog procesa - navode.

 

Misija OSCE-a, OHR i ambasade SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Švedske najoštrije osuđuju napad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelica-Prutina.

Poziv izabranim liderima

- Maliciozni i lični napadi na člana nezavisne institucije su neprihvatljivi i zaslužuju da budu dalje ispitani od strane nadležnih institucija u BiH što je prije moguće. Visoki zvaničnici imaju dodatnu obavezu da se uzdrže od malicioznih i uvredljivih izjava zbog svog statusa u društvu i ozbiljnih posljedica koje mogu biti uzrokovane takvom retorikom. Nezadovoljstvo institucionalnim odlukama treba rješavati putem institucionalnih pravnih lijekova umjesto putem prijetećih izjava i ličnih napada.  Pozivamo sve izabrane lidere da preuzmu odgovornost za zadatak koji im predstoji, a to je angažovanje u odgovornom dijalogu i provedbi reformi izbornog integriteta u toku 2021. godine - naveli su u zajedničkoj izjavi.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na