APELI

Prevencija korupcije neizostavan je dio borbe protiv koronavirusa

Iako su odlučne mjere neophodna pretpostavka borbe protiv širenja bolesti, te mjere moraju biti proporcionalne, zakonite i transparentne, ističe se u zajedničkoj izjavi proslijeđenoj iz Misije OSCE-a

I Ambasada SAD je potpisnik apela. Avaz

Avaz.ba

7.4.2020

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH dali su podršku institucijama u BiH i pozvali ih da prevenciju korupcije tretiraju kao neizostavan dio borbe protiv pandemije koronavirusa.

Misija OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, ambasade SAD i Velike Britanije, Delegacija EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH poručili su da uvažavaju činjenicu da su institucije BiH uvele niz mjera radi prevencije i borbe protiv širenja bolesti Covid-19, te ublažavanja socioekonomskih posljedica pandemije.

Iako su odlučne mjere neophodna pretpostavka borbe protiv širenja bolesti te mjere moraju biti proporcionalne, zakonite i transparentne, ističe se u zajedničkoj izjavi proslijeđenoj iz Misije OSCE-a.

Strani diplomati napominju da vlade, također, moraju poduzeti mjere kojima se umanjuje rizik korupcije, te izbjegavati donošenje istovjetnih mjera i nekoordinirano djelovanje, što može povećati mogućnosti za nenamjensko trošenje, prevare i zloupotrebe.

- Korupcija može ugroziti napore usmjerene na borbu protiv virusa, kao i ozbiljno narušiti povjerenje javnosti u ispravno postupanje nadležnih organa u BiH u vrijeme kada je to najpotrebnije - upozorili su oni.

U saopćenju se ističe da je, u interesu očuvanja povjerenja javnosti, sve urgentne mjere potrebno donositi na fer, odgovoran, vjerodostojan i transparentan način.


OHR: Još jednom naglašena podrška institucijama BiH. Avaz

Imajući to u vidu, dodaje se, veoma je važno da institucije u BiH ulože znatan trud u provođenje urgentnih procedura javne nabavke u skladu sa važećim zakonima s ciljem sprečavanja bilo kakve zloupotrebe tih procedura.

- Ovo je posebno važno u slučaju nabavki u sektoru zdravstva, ali i u svim drugim sektorima koji su pogođeni aktuelnom krizom. Podjednako je važno izbjeći moguće zloupotrebe urgentne vanjske pomoći, te obezbjediti transparentnost i odgovornost u procesu distribucije pomoći - navodi se u saopćenju.

Njihov stav je da je neophodno da jasna antikorupcijska perspektiva bude nezaobilazan dio procesa donošenja potrebnih mjera u institucijama BiH.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH naglašavaju svoju podršku institucijama u BiH u ovim izazovnim vremenima i pozivaju sve izvršne organe u BiH i njihove timove za borbu protiv korupcije da sačine planove za umanjenje rizika korupcije.

Oni su pozvali i na integraciju mehanizama zaštite od korupcije u sve javne intervencije kako sada, tako i u periodu nakon završetka pandemije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.