CIGRE BiH

Bičakčić: Novca za elektroenergetski sektor će biti

Bičakčić 2021. godinu označio kao tranzicijsku

A. Č. / Fena

Bičakčić: ohrabrujući iskorak

Foto: FENA


Unatoč svim problemima, u ovoj godini će biti novca za elektroenergetski sektor, izjavio je Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE).

On je 2021. godinu označio kao tranzicijsku, uz napomenu da će u njoj biti pokrenut novi investicijski ciklus u oblasti obnovljivih izvora, što bi trebalo da bude izazov kako za privredu tako i za državu. To je ohrabrujući iskorak s obzirom na činjenicu da se elektroenergetski sektor u BiH nalazi pod sankcijama Evropske unije o čemu je bilo riječi na ovosedmičnoj sjednici Upravnog odbora BHKCIGRE uz napomenu da su prvi vjetroparkovi u BiH već u pogonu, a da će onaj na Podveležju etapno ulaziti u proizvodnju.

Značajnim je ocijenjena činjenica da će se bosanskohercegovačke kompanije koje proizvode opremu za ovaj sektor pojaviti na velikoj svjetskoj izložbi koja će krajem augusta ove godine biti održana u glavnom gradu Francuske povodom obilježavanja 100. godišnjice pariske CIGRE - globalne organizacije elektroenergetičara.

  • Bičakčić: Ohrabrujući iskorak

    Bičakčić: Ohrabrujući iskorak

    Foto: FENA


Tokom predstojećih mjeseci ovaj bosanskohercegovački komitet će intenzivirati pripreme za preuzimanje predsjedavanja regionalnom zajednicom elektroenergetičara (2022. godine) i održavanja sjednice Administrativnog vijeća CIGRE Pariz (2023.) kojoj je domaćin glavni grad Bosne i Hercegovine.

- Učinit ćemo sve kako bi uspješno odgovorili toj obavezi - kazao je Edhem Bičakčić konstatirajući da već postoji softver neophodan za podršku tokom predsjedavanja i jasna predstava o tome kakvu digitalnu opremu trebamo imati.

U kratkom osvrtu na ono što se događalo u minuloj godini rečeno je da se elektroenergetski sektor pokazao izuzetno otpornim na izazove proistekle iz pojave koronavirusa. CIGRE BiH su i u uvjetima pandemije organizirale veliko savjetovanje distributera električne energije minule jeseni u Mostaru uz aktivno učešće oko 100 stručnjaka iz ove oblasti i još 200 njih putem online platforme. Zahvaljujući poduzetim mjerama zaštite skup nije rezultirao niti jednim novim klasterom oboljelih. To je dobro iskustvo i za buduće skupove prije svega 15. Savjetovanje CIGRE zakazano u Neumu ove jeseni.

Upravni odbor je donio odluku o visini članarine u 2021. godini čija visina se ne mijenja u posljednjih pet godina, što nije beznačajno s obzirom na to da su cijene mnogih proizvoda, usluga, taksi, itd. u porastu. Broj članova iz godine u godinu raste, a po riječima predsjednika CIGRE BiH zabilježeni su značajni pomaci u Republici Srpskoj i taj trend treba nastaviti. Očekuje se i omasovljenje Foruma mladih i značajnije učlanjenje studenata elektrotehničkih fakulteta u BiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na