TURISTIČKA ZAJEDNICA SBK

Vlašić nije "corona free" destinacija

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK/KSB, ukratko je pojasnio da je riječ o pravilniku koji bi definisao sve korake da Vlašić dobije “interni certifikat sigurnosti destinacije”

Vlašić. Avaz

Fu. M.

27.1.2021

Nakon što se u brojnim medijima pojavila informacija da je Vlašić "corona free" destinacija, iz Turističke zajednice SBK/KSB pojasnili su da oni nikada nisu proglasili Vlašić „covid free destinacijom“ niti ima za to mogućnost.

Naziv Internog protokola je WINTER SAFE DESTINATION, a naziv FREE koji se često pojavljuje u medijima je očito od strane medija pogrešno interpretiran tj. izjednačena su ta dva naziva.

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK/KSB, ukratko je pojasnio da je riječ o pravilniku koji bi definisao sve korake da Vlašić dobije “interni certifikat sigurnosti destinacije”.

Kako je Matošević objasnio, takav interni pravilnik značio bi da se svi pridržavaju navedenih propisa, kako bi se osigurala uspješna ali i sigurna sezona.

- Izneseni su brojni problemi, što je znak da se ozbiljno pristupilo tematici, dovoljan broj odnosno, odličan broj prisutnih samom okruglom stolu je pokazao da postoji interes, i ono što je posebno važno jeste da je privatni sektor iskazao zainteresiranost za primjenom jednog ovakvog inovativnog standarda. Inovativnog, u Bosni i Hercegovini, kojim bi stvarno unaprijedili dodatno tu jednu sigurnost boravka gostiju - naveo je Matošević.

Interni protokol. Avaz

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH i člana Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, izjavio je da nije raspravljano po pitanju Vlašića kao “korona free” zone te istakao da je opšteg mišljenja da skijališta nisu rizična za prijenos virusa SARS-CoV-2, nego kafane, te okupljanja u zatvorenom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.