REAKCIJE

Špago: Incko je zakomplicirao izbor gradonačelnika Mostara

Tajno glasanje pruža mogućnost da sada razni mešetari vrše pritisak na vijećnike

Špago: Javno glasanje podržao 31 vijećnik. Avaz

Piše: M.Sm.

8.2.2021

Šerif Špago iz „Koalicije za Mostar“ smatra da je visoki predstavnik u BiH , Valentin Incko (Inzko) zakomplicirao izbor gradonačelnika Mostara.

On u izjavi za „Avaz“ kaže da zabrinjava to što OHR sprječava transparentan izbor gradonačelnika, javnim glasanjem, a što je podržalo 31 od 35 vijećnika u Gradskom vijeću Mostara i što Statut dozvoljava.


Podsjeća da je to bila i praksa poslije izbora 2004. i 2008. godine te navodi i da se gradonačelnik Sarajeva bira javnim glasanjem izabranih vijećnika.

- Tajno glasanje pruža mogućnost da sada razni mešetari vrše pritisak na vijećnike, pokušavajući ih na nezakonit način uvjeriti kako da glasaju. Ako je cilj OHR - a i drugih međunarodnih zvaničnika da se izabere kandidat po njihovoj volji, imaju i tu mogućnost, ali ne na ovaj način.

A, ako neke stranke ili blokovi koji imaju vijećnike u GV Mostara misle da će neko od vijećnika „Koalicije za Mostar 2020“ drugačije glasati na tajnom u odnosu na javno glasanje, onda su pogriješili, jer naša podrška dr. Zlatku Guzinu je neupitna-ističe Špago.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.