RMU ZENICA

Duga noć pred zeničkim rudarima: Gladni smo

Ne riješi li se ništa do 15. februara, odlazimo pred zgradu Vlade FBiH da protestujemo, najavljuje Avdić

Piše: D. Pašalić

10.2.2021

Pred zeničkim rudarima duga je i neizvjesna noć u prostorijama njihovog Doma, gdje se nalazi njih tridesetak. Komorati su odlučni da štrajkom glađu pošalju poruku da neće tek tako odustati od svojih zahtjeva, odnosno dok se ne odblokira račun i isplate im pošteno zarađen topli obrok.

Nažalost, ovakve situacije nisu novost za komorata Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica. Vrlo često zenički rudari bili su primorani da radničkim neposluhom, obustavom rada, pa i štrajkom glađu dobiju teško zarađeni hljeb sa sedam kora.

Ekipa “Avaza” posjetila je večeras Dom rudara, gdje smo zatekli tridesetak odlučnih komorata da štrajkom glađu natjeraju nadležne da iznađu rješenje iz situacije u kojoj se nalaze.

Rudari poručili: Obraćali smo se svima i niko nam nije do sada dao nikakvu informaciju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Kako nam priča Elvedin Avdić, predstavnik sindikata rudara u Staroj jami, rudari koji štrajkuju su iz sindikalne organizacije, nikad istrajniji da štrajkuju glađu sve dok ne dobiju topli obrok.

- Obraćali smo se svima i niko nam nije do sada dao nikakvu informaciju. S obzirom da nas niko ne doživljava, primorani smo ovako boriti se. Prvo smo obustavili rad, međutim, ni to im ništa ne znači, pa smo odlučili stupiti u štrajk glađu - govori Avdić.

Svi rudari će stupiti u štrajk upozorenja

Komentirajući podatak da će građani Zenice, zbog obustave proizvodnje uglja, ostati bez grijanja, Avdić ističe da je i to pritisak na njih.

- To se ciljano radi. Hoće da na taj način, etiketirajući nas kao krivce, izvrše neki pritisak. Međutim, račun je blokiran, mi nemamo osnovne uvjete za rad, ne možemo kupiti repromaterijal i sve ono što prati naš rad, tako da, u svakom slučaju ne možemo proizvoditi - tvrdi on.

Na kraju kaže da cijela agonija ima i političku pozadinu.

- Ne znam jel ovo revanš i kazna od vladajućeg društva i Vlade Federacije BiH prema građanima Zenice zbog proteklih izbora. Međutim, sve više smo uvjereni da je to pozadina svega - smatra on.

Uprkos svemu, očekuju rješenje, a da će od 12. do 15. februara svi rudari stupiti u štrajk upozorenja, zajedno a Brezom, po sat vremena.

- Ne riješi li se ništa do 15. februara, onda odlazimo pred zgradu Vlade FBiH da protestujemo - najavljuje Avdić.


Dug od pet miliona maraka

Podsjetimo, račun rudnika u Zenici bio je deblokiran u januaru nakon uplate bruto plaća za decembar. 

Kada je novac uplaćen na račune rudara, glavni račun RMU Zenica ponovo je blokirala Porezna uprava FBiH kojoj rudnik u Zenici duguje blizu pet miliona maraka poreza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.