ZA GINISA

Vlasti varaju: Otkud 337.000 više radnika!?

Broj osoba u kategoriji između 15 i 64 godine povećan za 536.000 l Želim da vjerujem da je u pitanju samo greška, kaže Hadžić

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimic

Kako je moguće da je porastao broj radnika u BiH?

Foto: Arhiv


 • Uporedni prikaz podataka od 2018. do 2020. godine

  Uporedni prikaz podataka od 2018. do 2020. godine

  Foto: Avaz


Zvanični podaci

Naime, to je razlika koja se pojavljuje u podacima kada se uporede rezultati ankete o radnoj snazi za 2018. i iste ankete za prošlu godinu. Ukoliko se anketa prati od 2014., vidljivo je da se svake godine bilježi pad broja stanovnika, radne snage, nezaposlenih, dok je broj zaposlenih uvijek blago rastao.

Stoga ostaje nejasno kako je moguće da u dvije godine, od kojih je jedna obilježena pandemijom koronavirusa i masovnim otpuštanjem radnika, dođe do ovolikog skoka.

Sve ukazuje na strašan nivo friziranja podataka, jer, kao što se vidi u priloženoj tabeli od 2018. do 2020., samo je broj zaposlenih ljudi povećan sa 822.000 na 1.159.000.

Ekonomista Faruk Hadžić za „Avaz“ je povodom ovoga kazao da nikad nije vidio niti mogao zamisliti da se u zvaničnim podacima pojavi ovolika razlika u brojevima.

- Podaci koji su nedavno objavljeni u anketi o radnoj snazi za prvu polovinu 2020. najviše pokazuju, ustvari, u kakvom se stanju nalazi naš statistički sistem. Analitički je potpuno neshvatljivo da imamo u periodu 2014.-2018. konstantan pad broja nezaposlenih osoba, radno sposobnog stanovništva i radne snage, a da onda u 2020. godini doživimo takav rast i skok kakav nije do sada zabilježen - istakao je Hadžić.

Dodao je da je njemu kao ekonomisti potpuno neobjašnjivo da je samo u dvije godine radna snaga povećana za 371.000.

- Također, neshvatljivo je da se broj radnika poveća za 337.000, a broj osoba u kategoriji između 15 i 64 godine za nevjerovatnih 536.000 - naglasio je Hadžić te dodao da želi vjerovati da je u pitanju samo greška nekog službenika.

Hitno ispraviti

 • Hadžić: Potpuno je neshvatljivo

  Hadžić: Potpuno je neshvatljivo

  Foto: Arhiv


Poručuje da bi greška trebala pod hitno biti ispravljena u narednom izvještaju.

- Sve je jasno i ovo ne može biti zvanični stav jedne ozbiljne državne institucije, jer je nemoguće da imamo takav rast, pogotovo ako znamo da je ovaj period bio rekordni po masovnom iseljavanju građana iz BiH - poručio je Hadžić.

Priznali iseljavanje radnika

Vlada FBiH je objavila dokument okvirnog budžeta FBiH za period 2021.-2023. godina u kojem je priznala da je porast zaposlenosti kojim se hvale vladajuće strukture u posljednjih nekoliko godina posljedica iseljavanja radno sposobnog stanovništva.

- lako je obim industrijske proizvodnje pao, zaposlenost je zabilježila dobre rezultate, a najviše usljed iseljavanja radno sposobnog stanovništva - navedeno je u dokumentu.

Više o temi Agencija za statistiku BiH

POSLJEDICE PANDEMIJE
U BiH prošle godine manje turista za 69,7 posto
NA VRH

Podijeli članak na