SARAJEVO

Erdoan i Dodik 16. marta u Ankari potpisuju sporazum o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo

Povod sastanka je potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima kojim će biti obuhvaćen i taj projekat

A. Ka. / Fena

Amabasador Koc i ministar Mijatović sastali se danas u Sarajevu

Foto: Agencije


Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Koçem o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd -  Sarajevo - Beograd.

Povod sastanka je potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima kojim će biti obuhvaćen i taj projekatKako je planirano, sporazum će 16. marta u Ankari potpisati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Sagovornici su razgovarali i o Koridoru 5C, mogućnosti što skorijeg potpisivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kao i memoranduma o razumijevanju između Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH i Generalne direkcije za civilno zrakoplovstvo Republike Turske.

Ambasador Koç je potcrtao da Turska i dalje u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekt izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije, što dokazuje i potpisivanje sporazuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika i predsjednika Erdoana.

Ministar Mitrović zahvalio je turskom ambasadoru na podršci za taj projekat, ističući da je izgradnja autoceste veoma značajna za odnose BiH, Srbije i Turske, ali i za bolju povezanost i privredni razvoj cijelog regiona.

Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da se ubrzano radi na izgradnji dionice autoceste od Kuzmina do Bijeljine, ministar Mitrović je naglasio da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastojati ukloniti sve administrativne prepreke kako bi otpočela i gradnja autoceste od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze ceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prijelaza sa Srbijom.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na