SARAJEVO

Osigurana sredstva za dionicu autoputa Tarčin - Ivan od 4,9 kilometara

Iznos granta je 11.780.000 eura

Projekat uključuje izgradnju nove dionice autoputa približne dužine 4,9 km. PrintScreen

Avaz.ba

28.5.2020

Vijeće ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog sporazuma o grantu između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke, Zajednički evropski fond za Zapadni Balkan za putnu interkonekciju sa Hrvatskom (poddionica TarčinIvan), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Dodaje se da iznos granta je 11.780.000 eura, a sredstva će biti implementirana putem Evropske investicione banke.

- Ukupni troškovi projekta su procijenjeni u iznosu od 58.700.000 eura, od čega je zajam EIB-a 40,42 miliona eura, zajam EBRD-a 26,0 miliona eura, grant VBIF-a (Investicioni fond za Zapadni Balkan) - doprinos Evropske unije u iznosu od 11,78 miliona eura, i domaća kontribucija u iznosu od 6,5 miliona eura. Projekat će implementirati JP Autoceste Federacije BiH - pojašnjeno je.

Dodaje se da projekat uključuje izgradnju nove dionice autoputa približne dužine 4,9 km, uključujući dva mosta i odmorište i definisan je kao 1. dio: Tarčin - ulaz u tunel Ivan, čime bi bilo znatno smanjeno vrijeme putovanja između Sarajeva i Mostara.

- Očekuju se i znatne koristi u smislu smanjenja stope nesreća, ušteda u troškovima rada vozila i smanjenja lokalnog zagađenja u tom području. Takođe će se povećati pristupačnost i promovisati regionalni i lokalni ekonomski razvoj putem povećanja prosječnog godišnjeg dnevnog saobraćaja i spojiće postojeću državnu saobraćajnicu M17 sa Koridorom 5c - istaknuto je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.