JEZERO KOD JAJCA

U bh. općini u četvrtak prijenos slijetanja rovera NASA-e na Mars

Ambasador SAD Erik Nelson je uručio 23. septembra 2019. godine načelnici općine Jezero Snežani Ružičić pismo NASA-e kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po toj lokalnoj zajednici u BiH

Nelson uručio pismo Ružičić 2019. godine. Opština Jezero

Radio Slobodna Evropa

16.2.2021

U malenoj Opštini Jezero u blizini Grada Jajce na zapadu Bosne i Hercegovine stanovnici će putem video bima u četvrtak, 18. februara moći da prate slijetanje rovera Američke svemirske agencije NASA na Mars. Rover, čiji je naziv ‘Perservance’ (Upornost), trebao bi da sleti na krater na Marsu koji je nazvan upravo po ovoj maloj opštini, piše portal Radio Slobodna Evropa.


Podsjećamo, ambasador SAD u BiH Erik (Eric) Nelson uručio je 23. septembra 2019. godine načelnici Opštine Jezero Snežani Ružičić pismo američke agencije NASA kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po toj opštini u BiH.



BiH ima cilj koji ne zahtijeva putovanje u svemir

Naziv kratera je odabran među 80 prijedloga, a kao razlog je istaknuto to što na brojnim slovenskim jezicima opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.


Prethodno je naziv kratera objelodanjen 2. jula iste godine na svečanosti povodom 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu.


Naredne godine rover bi trebao sletjeti na planetu Mars u krater koji je dobio ime po mjestu u BiH "Jezero" u blizini Jajca, naveo je tada ambasador Nelson.


- BiH ima danas vlastiti odvažni cilj koji ne zahtijeva putovanje u svemir. Cilj BiH je napredak ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji. SAD podržavaju ovaj cilj jer taj će cilj poslužiti odmjeravanju vaših snaga i vještina - simbolično se Nelson osvrnuo i na stanje u Bosni i Hercegovini.


Iz Opštine Jezero su saopćili da je slijetanje predviđeno za 20.15 sati i da će prenos biti organizovan u skromnim uslovima, zajedno sa mladima Opštine Jezero, u sportskoj sali Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Jezeru.


Načelnica Ružičić rekla je tada da su u ovoj općini srećni što se krater na Marsu zove Jezero.




Lansirana sa Floride

Američka svemirska letjelica lansirana je sa Floride, a glavna misija rovera ‘Perseverance’ je otkriti da li je na Marsu ikada bilo života.


Naučnici vjeruju da su na Marsu nekada postojali uslovi koji su mogli dovesti do života mikroba.


Letjelica je opremljena sa dva mikrofona pa se naučnici nadaju da bi, po prvi put, mogli imati i zvuk sa druge planete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.