ZABRINJAVAJUĆE

Strahuju da "Lipa" preraste u migrantsko naselje

Iz Službe za poslove sa strancima su naveli da u "Lipi" trenutno boravi 750 migranata

A. Ka. / Srna

„Lipa“: Obavljena dezinfekcija šatora

Foto: Avaz


Povratnike u Bosanski Petrovac zabrinuo je veći priliv migranata u privremeni prihvatni kamp "Lipa", gdje se postavlja više šatora i kontejnera za njihov smještaj.

Predsjednik Udruženja "Povratnici" Nemanja Davidović rekao je da se umjesto rješavanja krize ovaj prostor dodatno proširuje, te da među povratnicima vlada strah od velikog broja migranata koji tu borave.

- Dolaskom lijepih dana samo će ih još više dolaziti i niko ne može da predvidi koliki će to biti broj. Nismo zadovoljni što su oni tu, što se kamp širi i što nas niko ne sluša. Ovo nije rješenje migrantske krize, ovo je samo produbljivanje - naveo je Davidović.

Iz Službe za poslove sa strancima su naveli da u "Lipi" trenutno boravi 750 migranata, a u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona planiraju da nastave sa aktivnostima smještaja onih koji su boravili u napuštenim objektima.

Improvizovano šatorsko naselje u migrantskom kampu "Lipa" podrazumijeva i improvizovano održavanje lične higijene, zbog čega se često javlja veći broj slučajeva šuge. Dom zdravlja Bihać je sredinom mjeseca obavio dezinfekciju šatora, a korisnicima su podijeljene posteljine i odjeća.

NA VRH

Podijeli članak na