SARAJEVO

Formiran Narodni evropski savez: Kreće okrupnjavanje političke scene

Ova politička stranka nastala je ujedinjenjem ASDA i NBL-a, stranaka koje su vodili gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić

A. Ka.

27.2.2021

S današnje osnivačke skupštine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

U sarajevskom hotelu Hills održana je osnivačka skupštine Narodnog evropskog saveza (NES). 

Ova politička stranka nastala je ujedinjenjem ASDA i NBL-a, stranaka koje su vodili gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je delegata, a za predsjednika novoformiranog NES-a je izabran Ogrešević, dok će Hadžibajrić biti zemjenik predsjednika. Zanimljivo je da proces popune stranačkih organa danas nije završen, jer se pregovara s još nekim strankama koje bi se mogle priključiti NES-u.

Nakon osnivačke skupštine prvi se novinarima obratio Ibrahim Hadžibajrić.

- Mi smo sa ovom pričom krenuli prije godinu a u realizaciju smo krenuli odmah nakon izubora. Moram reći da sam danas sretan i milo mi je što smo s ovim dobrim ljudima napravili ovaku saradnju. Rijetkost je to na današnjoj političkloj sceni. Obično se rasitnjavaju, mi se okrupnjavamo. Sad smo napravili jedan politički iskorak u političkoj sceni FBiH, gdje ćemo nadamo se biti primjer i ostalim političkim strankam. Mi smo otvoreni za sve one koji se žele priključiti osnivačkoj skupštini. Već smo u pregovorima s nekim strankama, a pregovaramo i sa pojedincima. Drago mi je da se Sarajevo i Krajina približavaju - rekao je Hadžibajrić.

On je komentirao i buduću saradnju sa Četvorkom u Sarajevu.

- Četvorka faktički radi samo u Sarajevu i tu će se saradnja nastaviti. Tu nema nikakvih problema - rekao je Hadžibajrić.

Novoizabrani predsjednik NES-a Nermin Ogrešević je istakao da je ovo lijepa i ohrabrujuća poruka u politici jer se konačno radi na okrupnjavanju scene, a ne usitnjavanju.

- Nadam se da će građani to podržati jer su ovo potezi koji trebaju političkoj sceni. Mi želimo raditi za jedan normalan život naših građana, želimo da setime bavimo. Potreban nam je restart u cijelin kada je u pitanju funkcioniranje politika i institucija. Imamo otuđene vlade, institucije, ministarstva… Ibrahim i ja imamo iskustvo načelnika i imamo to iskustvo šta je to nama falilo od viših nivoa vlasti. Nema razvoja bez sinergije države i lokalne vlasti. Mi smo mala država i mi moramo biti puno funkcionalniji i puno brži. Teme koje se sad nameću su uglavnom demagogija i populizam. Pred nama je cilj da se izborimo za politički prostor i da utičemo na procese - rekao je Ogrešević.

Upitan koliko glasova su na prošlim izborima dobili ASDA i NBL, Ogrešević je rekao da se radi o oko 60.000 glasova.

- Mandate nismo sabirali, ali radi se o nezanemarivoj brojci. I mi ćemo širiti našu mrežu i umreženost”.

Govoreći o pozitivnim procesima koje je kao gradonačelnik Cazina uveo, Ogrešević je kazao da se to može prenijeti na sve općine u FBiH.

- Cazin jeste uveo zabranu rada tržnice centara nedjeljom iza 14 sati upravo kao doprinos borbi za radnička prava. Grad Cazin se odlično snašao u pandemiji koronavirus. Uspjeli smo budžet zadržati stabilnim i nastavljamo da radimo na razvijanju grada. To se sve može prenijeti na druge općine - rekao je Ogrešević, dodajući da je Cazin prvi formirao izolatorije u vrijeme pandemije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.