PRIJEDLOG HNS-A

Ljubić: Sejdić i Finci mogu postati članovi Predsjedništva

Procese u BiH moramo urediti prema većini, rekao Ljubić

Božo Ljubić. Agencije

Fu. M. / Večernji list

3.3.2021

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić izjavio je da je "realni optimista" kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH.

- Kako je tako, svjedoči i moj vlastiti doprinos cijelom procesu kroz ustavnu apelaciju dok sam bio predsjedatelj Zastupničkoga doma… To može biti problem samo za one koji imaju iluziju da je moguće ostvariti dominaciju, najprije FBiH. Riječ je o bošnjačkim političkim predstavnicima - rekao je Ljubić.

U intervjuu za "Večernji list" Ljubić je kazao kako je član Predsjedništva BiH Željko Komšić "instrument bošnjačke politike".

- Komšić od hrvatstva ima samo to da mu je otac Hrvat, a sve ostalo zapravo ga ne legitimira kao takvog. On se, prije svega, ponaša kao etnički biznismen. Činjenicu očeva hrvatstva iskoristio je za lukrativne pozicije u institucijama BiH. Od veleposlanika, preko člana Predsjedništva BiH. No, u cijelom raspletu on je u suštini nevažna politička figura. Instrument je bošnjačke politike. Hrvatska strana treba razgovarati o ključnim rješenjima s legitimnim predstavnicima Srba i Bošnjaka - kazao je.

Tronacionalni identitet

- Dvadeset i pet godina nakon rata BiH se nalazi na začelju svih procesa u Europi. Spomenuo sam nedavno primjer Ruande. To je zemlja središnje Afrike u kojoj je u skoro isto vrijeme bjesnio rat kao i u BiH. U 100 dana počinjen je genocid i ubijen je gotovo milijun ljudi. Ni izdaleka ta zemlja nije imala potporu kao BiH. Ali je lansirala satelit 2019. Na dresovima Arsenala iz Londona piše “Visit Ruanda”. Povećali su svoj BDP za 30 puta - naglasio je Ljubić.

BiH može postati kao Ruanda, samo ako se priznaju  tri etničke nacije - Hrvati, Srbi i Bošnjaci, smatra Ljubić.

- Država nije stvorila te etničke nacije. To je završena priča dva i pol stoljeća. I taj sustav triju konstitutivnih naroda je u temeljima svih prijašnjih i aktualnog uređenja. Ako se to načelo prizna, vrlo je jednostavno doći do rješenja. Za razliku od ovoga što kažete, sada se podvaljuju politički identiteti Bosanaca i Hercegovaca te se zatire tronacionalni identitet. Tzv. državno nacionalno bosanstvo pokušalo se nametnuti više puta.

- Prvi put u vrijeme namjesnika Kalaja i pokazalo se neuspješnim, čak i unatoč tome što je Austro-Ugarska kao okupacijska sila imala mnogo snažnije mehanizme od bilo koga poslije. Drugog puta država je pokušala nametnuti nacionalnost u vrijeme Jugoslavije s jugoslavenstvom. Od kralja Aleksandra do socijalističke Jugoslavije. Sve je doživjelo krvavi epilog - kazao je.

O budućem visokom predstavniku

Na bh. političkoj sceni je negiranje konstitutivnosti, kaže Ljubić.

- Ono što sada vidimo su pokušaji negiranja konstitutivnosti naroda. U Dejtonu je kroz taj model omogućeno Hrvatima ostvariti svoj identitet. Napad na konstitutivnost predstavlja ratnu retoriku. Oni koji neodgovorno barataju tim tezama zaboravljaju da je 100.000 ljudi ubijeno, a pomaknuto dva milijuna upravo stoga jer su branili vlastiti identitet – konstitutivnost - kazao je Ljubić.

Presuda “Sejdić - Finci” nije presuda konstitutivnosti naroda, smatra Ljubić.

- Procese u BiH moramo urediti prema većini. Oko 1,5 posto stanovništva izjasnilo se kao Bosanci i Hercegovci, a ogromna većina su Hrvati, Srbi i Bošnjaci. Čak ni građanska država nije proturječna s konstitutivnim narodima i ne smije se provoditi diskriminacija. No, u BiH su građani Hrvati diskriminirani u odnosu na Bošnjake ili Srbe. Po presudama Ustavnoga suda u predmetima “Ljubić” i Alije Izetbegovića ističe se kako je konstitutivnost ključno načelo kojemu se trebaju povinovati svi ustavi i svi zakoni u BiH. Istodobno, po presudi “Ljubić” definirano je da je svaki konstitutivni narod demos iz kojega proistječe demokratska volja - kazao je.

Komentirao je i namjere Njemačke da u BiH imenuju svoga visokog predstavnika.

- Sama činjenica da je Njemačka, kao najozbiljnija zemlja EU-a, kandidirala važnoga čovjeka... To govori da Njemačka ozbiljno misli s BiH i regijom Balkana. To je prilika za BiH. Očito je plan da on bude zadnji visoki predstavnik - naglasio je Ljubić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.