PROFESOR ZA "AVAZ"

Kazaz: Vlast će biti odgovorna za svaku smrt zbog nenabavljanja vakcina

Kazaz ističe da činjenica da FBiH nije nabavila vakcine, govori da odgovorni za to snose direktnu moralnu odgovornost za svaku smrt koja nastane kao rezutlat toga

Razgovarao: Danijal Hadžović

Kazaz: Ovo je moj poziv advokatima Federacije BiH da se pravnim sredstavima obračunaju s odgovornim za nenabavku vakcine

Foto: Arhiv


Moralna i zakonska odgovornost

Kazaz ističe da činjenica da FBiH nije nabavila vakcine, govori da odgovorni za to snose direktnu moralnu odgovornost za svaku smrt koja nastane kao rezutlat toga.

- Budimo precizni u određivanju prostora koji nema vakcine ili ne čini ništa da ih nabavi, to nije cjelokupna BiH nego Federacija BiH i precizno govoreći funkcioneri ispred SDA i HDZ-a, najpreciznije govoreći predsjednik Vlade Federacije Fadil Novalić i ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, a onda na državnoj razini gospođe Bisera Turković i Ankica Gudeljević. Ako Republika Srpska može po zakonu o o javnim nabavkama nabavljati vakcine, to može činiti i Federacija ili kako zakon propisuje, svaka razina vlast nabavlja vakcina kao i bilo koje drugo medicinsko sredstvo. Činjenica da Novalić, Mandić, Čerkez na razini Federacije nisu poduzeli ništa u vezi nabavke vakcina, pokazuje njihovu moralnu odgovornost za svaku smrt koja će nastati zbog i posljedično pokazuje moralnu, političku i ideološku odgovornost SDA i HDZ-a - navodi Kazaz.

Kazaz navodi da zbog svega ima elemenata i krivične odgovornosti nadležnih funkcionera

- Vjerujem da bi grupa dobro osposobljenih advokata mogla pomenute, ali i druge osobe da tuži zbog zanemarivanja brige o javnom zdravlju građana FBiH. To podrazumijeva neku vrstu krivične odgovornosti. Siguran sam da će neko jednog dana pokrenuti jednu takvu incijativu, ako je ne pokrene, ovo je moj poziv advokatima Federacije BiH, da razmotre da ispred advokatske komore, u cilju zaštite zdravlja naših sugrađana, obračunaju se svim pravnim sredstvima s odgovornim za nenabavku vakcine - navodi Kazaz.

Skandalozne izjave rukovodilaca SDA

 • Kazaz: Skandalozne izjave Izetbegovića

  Kazaz: Skandalozne izjave Izetbegovića

  Foto: Arhiv


Kazaz navodi da su posebno skandalozne bile izjave rukovodilaca SDA.

- Ono što želim da istaknem jeste licemjerstvo SDA na tom planu i činjenica gospodin Izetbegović izjavljuje kako bi se neko teško usudio da nabavlja vakcine nakon afere respiratori. Takva vrsta podvale i maloumnosti je vrlo bezobrazna. U aferi "Respiratori" počinjen je kriminal i nemoguće je kriminalom objašnjavati nebrigu, nesposobnost, moralnu odgovornost i politički sunovrat Vlade Federacije, a takva Izetbegovićeva izjava, kao i slična gospođe Turković, pokazuje da su to osobe bez bilo kakve moralne, humane supstance i da one zbog ne mogu obavljati nikakvu važnu funkciju. Jednostavno govoreći, jedan lopovluk, jedan užasan kriminal koji je počinila Vlada Federacije u nabavci respiratora, služi kao izgovor za neku vrstu nehumanog, čak možda krivičnog djela zanemarivanja zdravlja građana i odluke da postanemo geto u Evropi i da se građani i ljekari sami brinu o vlastitom zdravlju bez bilo kakve pomoći - ističe Kazaz.

Profesor smatra da će vlast biti odgovorna za svaku smrt naših sugrađanki i sugrađana zbog nenabavljanja vakcine.

- Vrlo je jasno da takve izjave upućuju na to da osobe koje nešto tako govore ne mogu biti svrstane u ono što nazivamo ljudskim rodom, empatijom i humanošću. Ne bih da demoniziram, ali jednostavno izvan moralnih kodeksa nije moguće čitati takve izjave. Moguće je tumačiti kao beskrajnu bahatost ljudi koji obnašaju vlast, pogotovo Izetbegović, i ponižavanje naše inteligencije.

Trijumf Vučića

 • Vučić na Aerodromu Sarajevo

  Vučić na Aerodromu Sarajevo

  Foto: Arhiv


Kazaz smatra da potez Vučića da našoj zemlji donira vakcine našoj zemlji je gest političke ljepote u ovoj teškoj situaciji.

- Samo poklanjanje vakcina BiH teško se može tumačiti kao neko političko preuzimanje bilo kakvih aparata kojima bi Vućić upravljao regijom, ali jeste to najveći mogući diplomatski trijumf gospodina Vučića i u konačnici jeste gesta u kojoj Srbija kao lider u regiji u oblasti imunizacije stanovništva čini neku vrstu prijateljske geste prema Bosni i Hercegovini. Svako drugo tumačenje podrazumijeva ulazak u područje ideologije, pogotovo ideologije neprijateljstva. U ovom trenutku čini mi se da je važno prihvatiti te vakcina i podržati naše doktore koji se nadljudskim naporima bore protiv koronavirusa - rekao je Kazaz.

Bahata policija

 • "Puna podrška Nidžari Ahmetašević"

  "Puna podrška Nidžari Ahmetašević"

  Foto: Arhiv


Prokomentirao je i jučerašnji slučaj privođenja novinarke Nidžare Ahmetašević od strane pripadnika MUP-a KS.

- Svjedočiči smo bahatosti policijskih organa, što pokazuje da oni sebe promatraju kao instrument države koji ima bezgraničnu moć nad građanima. Sjetio bih se tim povodom afere "Memić" i načina koji je ispitana i dokazana policijska namještaljka u tom slučaju, pa su falsificirani dokazi, pa su policajci, odnosno policija učestvovali u zataškavanju ubistva, kako navodi gospodin Feraget i gospodin Memić. Zašto se toga sjećam? Zato što je bahata policija u stvari antipolicija. Ona ne čuva red i mir, nego nad građanima vrši represiju. Žao mi je kolegice Nidžare Ahmetašević što je pretprpjela tu bahatost - zaključio je Kazaz.

NA VRH

Podijeli članak na