DONACIJA SRBIJE

U ZDK stiglo 740 doza vakcine AstraZeneca

One su namijenjene za vakcinisanje zdravstvenih radnika koji su u direktnom kontaktu sa covid pozitivnim pacijentima

Stigle prve količine vakcina. Srna

Srna

9.3.2021

U Zeničko-dobojski kanton (ZDK) stiglo je prvih 740 doza vakcine protiv koronavirusa proizvođača AstraZeneca, koje je Federaciji BiH  donirala Srbija.

Sutra će biti raspoređene

Institut za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica preuzeo je danas vakcine od Zavoda za javno zdravstvo FBiH, saopćeno je iz ovog instituta.

- Stiglo je 740 doza, koje će sutra ujutro biti distribuisane u domove zdravlja u svim gradovima i opštinama Zeničko-dobojskog kantona, te u Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj. One su namijenjene za vakcinisanje zdravstvenih radnika koji su u direktnom kontaktu sa covid pozitivnim pacijentima - rekao je direktor Instituta Senad Huseinagić.


Vakcinisanje zdravstvenih radnika

On je naveo da je, prema evidencijama, interes da se vakciniše pokazalo nešto više od 2.100 zdravstvenih radnika u ovom kantonu, tako da će ova količina biti dovoljna za prvo vakcinisanje oko trećine zainteresovanih.

- Nadamo se da će ubrzo biti obezbijeđene i dodatne količine. Uz zdravstvene radnike, prioritet u vakcinisanju će biti osobe smještene u domove za brigu o starim licima, te hronični bolesnici - dodao je Huseinagić.

Očekuje se da će vakcinisanje zdravstvenih radnika započeti sutra ili preksutra, a dinamiku određuju ustanove na terenu, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.