PORUKE

Palmer razgovarao s Čovićem: SAD podržavaju ustavnu reformu BiH

Palmer je naglasio da bh. civilno društvo i Centralna izborna komisija BiH (CIK) moraju biti uključeni

Metju Palmer i Dragan Čović. Avaz

Piše: E. H.

10.3.2021

Specijalni predstavnik Vlade Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) u razgovoru s prvim potpredsjednikom Doma naroda Parlamenta BiH Draganom Čovićem ponovio je američku podršku ograničenoj ustavnoj reformi radi provođenja presuda Ustavnog suda i evropske konvencije.

Objavila je to na svom Twitter profilu Ambasada SAD u BiH.

Dodao je da SAD podržava i institucionalni proces Međuagencijske radne grupe (IAWG) koji će ustavne reforme prenijeti u Parlament BiH.

Palmer je naglasio da bh. civilno društvo i Centralna izborna komisija BiH (CIK) moraju biti uključeni u vjerodostojan postupak IAWG.



- Kao institucija odgovorna za provedbu izbornog zakona, o uključivanju CIK-a ne može se pregovarati i ne bi se trebao koristiti kao izgovor da se izbjegne provođenje neophodnih reformi – poručio je Palemer.

Dodao je da Međuagencijska radna grupa slijedi standarde OSCE-a/ODIHR-a koji okuplja lidere u BiH, institucije i druge zainteresirane strane da se dogovore i predlože Parlamentu reformu izbornog zakonodavstva za napredak BiH na evropskom putu, kao i poboljšanju integriteta izbora.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.