NAKON PROZIVKI

Turković odbranila sebe, a "zavalila" Gudeljević i Novalića!?

Jasno je da su građani naše zemlje s pravom nezadovoljni, posebno imajući u vidu sve veći broj zaraženih i smrtnih slučajeva, ali je važno da odgovornost konačno počnu preuzimati oni čija je ovo isključiva nadležnost, navode iz MVP BiH

Turković: Svoje obaveze smo izvršavali na vrijeme. Arhiv

A. J.

18.3.2021

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH oglasili su se povodom izjave zastupnice u Parlamentu FBiH Sanele Prašović-Gadžo (SBB) koja je ustvrdila da ministricu Biseru Turković treba tužiti jer nije pravovremeno reagirala u nabavci vakcine.

Podsjećamo da je Prašović-Gadžo prozvala Turković da papir s ponudom vakcina iz Rusije i Kine nije proslijedila kako bi se moglo dalje postupati.

Iz Ministarstva kažu da to nije tačno te da su aktivno i blagovremeno reagirali na zahtjeve svih institucija te informacije prikupljali i proslijeđivali nadležnim državnim i entitetskim ministarstvima odmah po njihovom prijemu.

- Kada je u pitanju Ruska Federacija, MVP-u BiH se 22. januara 2021. godine pismom obratilo Federalno ministarstvo zdravlja, kojim su tražili karakteristike vakcina Sputnik V i Sinopharm, kao i sve ostale korisne informacije, te mogućnosti nabavke. MVP BiH je na osnovu toga uputilo notu Ambasadi Rusije u BiH - navode iz Ministarstva.


Dopis koji je Ambasada BiH u Moskvi uputila MVP-u BiH. Faksimil

Pojašnjavaju da je Ambasada BiH u Moskvi potom uputila pismo sa osnovnim informacijama o ruskoj vakcini Sputnik V uz adekvatne priloge, a da je istog dana je Ambasada Rusije u BiH uputila notu kao odgovor na upit MVP-a u vezi sa namjerom bh. strane da nabavi rusku vakcinu Sputnik V, informirajući Ministarstvo vanjskih poslova da je za navedenu proceduru nadležan Ruski fond direktnih investicija, te da se preporučuje direktan kontakt sa ovim fondom.


- Istog dana, dakle 28. januara 2021. MVP BiH je proslijedilo prvu informaciju Federalnom ministarstvu zdravlja, a dan kasnije MVP obavještava isto ministarstvo zdravstva o primljenoj noti ruske strane u vezi sa potrebom direktnog kontakta sa Ruskim fondom - naveli su iz MVP BiH.


Dodaju i da su sve ove informacije, kako tvrde, odmah proslijeđene i Ministarstvu civilnih poslova BiH odnosno ministrici Ankici Gudeljević.


- Dakle, Ministarstvo vanjskih poslova, ministrica Turković i njeni saradnici, svoje obaveze su izvršavali na vrijeme, a za nabavku vakcina i odluke o nabavkama, upite i odgovornost treba adresirati institucijama u čijim nadležnostima je ova oblast. Apsolutno odbacujemo sve neosnovane i neutemeljene optužbe. Jasno je da su građani naše zemlje s pravom nezadovoljni, posebno imajući u vidu sve veći broj zaraženih i smrtnih slučajeva, ali je važno da odgovornost konačno počnu preuzimati oni čija je ovo isključiva nadležnost, te da politički akteri ne koriste pandemiju za jeftine političke obračune - naveli su iz MVP BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.