POGLED IZ OPOZICIJE

Kako smo se doveli na korak do provalije

U šizofrenoj situaciji neodgovornih politika i pojedinaca, kroz posljedice COVID-19, pacijenti potvrdili sav sabur koji u nama živi stoljećima

Aner Žuljević. Avaz

Piše: Aner ŽULJEVIĆ

21.3.2021

Bio je dovoljan samo jedan virus da, nažalost, do kraja ogoli i u autentičnoj formi prikaže sve slabosti našeg sistema koje smo godinama gurali pod tepih.

Za zdravstveni sistem smo i prije pandemije znali da je fragmentiran, osiromašen, s manjkom zdravstvenog kadra, neorganiziran, s često politiziranim upravljačkim i rukovodećim tijelima, nereguliranim odnosom prema privatnim zdravstvenim ustanovama, zastarjelom i nedovoljnom opremom, nedostatkom lijekova. 

Sistem škripi

Ne želim nikakva politička prepucavanja, jer je narodu ionako muka od kolapsa sistema, nego ozbiljan pristup i odgovornu raspravu u kojoj danas svi trebaju prestati biti vojnici stranke iz koje dolaze, sa zaduženjem da brane svog direktora ili direktoricu, nego voditi računa o općem zajedničkom interesu kako doći do što kvalitetnije usluge pacijentima, veće zaštite zdravstvenog osoblja i efikasnih mjera prevencije koje koliko-toliko štite ekonomski potencijal.

Ovo što smo do danas imali, u smislu politike i njene logistike zdravstvu i građanima, nažalost je vrlo loše, jedina smo zemlja bez vakcina, a koja se pritom osramotila kod uvoza respiratora, tako da smo logistički iznevjerili i zdravstvene radnike i pacijente.

Zdravstveni profesionalci u Covid bolnicama, prema vlastitom snalaženju educirani za krizne situacije, spašavaju šta se spasiti može, većina ostalih zdravstvenih radnika u sistemu voljna je raditi, ali sistemski je pogubljena i situacijom očajna, dok su pacijenti u šizofrenoj situaciji neodgovornih politika i pojedinaca, kroz posljedice koronavirusa, u strpljenju potvrdili sav sabur koji živi u nama stoljećima.

Politička organizacija sistema rada dokazala je da nam sistem škripi, hramlje, te da ne postoje vertikalna i horizontalna koordinacija i odgovornost.

Prestali smo slušati jedni druge, što je u politici manji problem od činjenice da se ne slušamo u segmentu strukeCijenjeni eksperti s višegodišnjim iskustvom izvan sistema pokušavaju se uključiti, predložiti, ali ih ignoriraju i omalovažavaju, iako je jasno da nas je u pameti ionako malo, da ne kažem premalo. Počela je utrka u sujetama i međusobnom egoizmu koja nije dobra ni za koga, a posebno ne za epidemiološku situaciju u cjelini.

Nažalost, danas je jasno da smo se godinama bavili svim i svačim, a iz objektivne slike kompletnog sistema su nam ispali pacijent i njegovo iskustvo koje, nažalost, godinama dokazuje svu lošu stranu kantonizacije zdravstvene politike, a danas i takvih epidemioloških mjera. 

Bojim se da ono što danas imamo u digitalnom eteru o iskustvima pacijenta odjekuje toliko da je anarhija u velikom procentu pokucala na naša vrata.

Kad kontekst epidemije u teorijama zavjera o virusu i njegovim posljedicama nadopunite sistemskim haosom i iskustvima prestravljenih pacijenata, onda ste krenuli na stranputicu liječenja putem interneta i potpunoj devastaciji povjerenja i općoj eroziji javnog zdravstvenog sistema. 

Može se ljutiti ko god hoće, ali slušanjem politike koja je štitila svoje ugodne jasle, umjesto vrsnih epidemiologa, mi smo se doveli na korak od provalije. Nažalost, politika i dalje uopće ne pokazuje konzistentnost i sistematičnost, Federalni krizni štab se posljedično oglasi i pokušava uspostaviti kao autoritet, iako ga je politika srozala do dna.

Jedinstvene mjere

Želim vjerovati kako smo svi zajedno svjesni trenutka te da imamo taj nivo odgovornosti da federalni nivo konačno, na prijedlog epidemiologa, usaglasi jedinstvene mjere koje će potpuno resetirati ovaj trenutni haotični sistem parcijaliziranih kantonalnih mjera u kojem vikend-zabrane kreiraju vikend-turneju virusa po ostatku FBiH. 

Sve poluge su u našim rukama kada je u pitanju funkcionalnost sistema, tako da je samo do nas. Ili znamo ili ne znamo. Ili smo sposobni ili nismo. Ovo su vremena u kojima od toga ne zavise glasovi nego ljudski životi, pa je stoga i odgovornost toliko veća u namjeri da se uozbiljimo. Epidemiolozi, propisujte mjere, a mi, ostali, poštujmo i budimo odgovorni.   Postali smo zemlja s dva miliona epidemiologa, a bolnice sve punije. Treba nam pamet, a ne pravljenje pametnim!

Autor je delegat SDP-a u Domu naroda Federalnog parlamenta


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.