PITALI SMO

Zaid, Žuljević i Đulić za “Avaz”: Nesposobna vlast jedini je krivac što smo još bez vakcina

Još u avgustu ili septembru trebalo je pokrenuti nabavku vakcina, a ne uzdati se u milostinju Evropske unije i COVAX mehanizam, kaže dr. Zaid

Piše: M. Smajkić

25.1.2021

Rifat Rijad Zaid, Aner Žuljević i Sead Đulić. Avaz

1. Zašto BiH još nije dobila vakcine protiv koronavirusa? 

1. Odgovor na to pitanje je vrlo jednostavan. BiH vakcine nije dobila zbog nesposobnosti vlasti, u ovom slučaju Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada koje su bile dužne osigurati separatnije ugovore s proizvođačima vakcina već u avgustu ili septembru. Tada je bilo općepoznato da će „Pfizer“, „Moderna“, pa i „AstraZeneca“, dobiti odobrenje, odnosno preporuku Svjetske zdravstvene organizacije. Dakle, tada je trebalo pokrenuti stvari, a ne uzdati se u milostinju Evropske unije i COVAX mehanizam.


Dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH. Arhiv

2. Ko je za to kriv?

2. Isključiva odgovornost je na vladajućim strankama. Krivi su apsolutno imenom i prezimenom ljudi koji vode vlade i oni koji čine parlamentarnu većinu. Oni su krivi što smo jedina zemlja u Evropi, možda i u svijetu, koja nije potpisala posebne sporazume s proizvođačima vakcina.

3. Hoće li iko odgovarati za propuste?

3. Znam da niko neće odgovarati za ove propuste.


Skupi vozni park

1. Zašto BiH još nije dobila vakcine protiv koronavirusa?

1. BiH nije dobila vakcine zato što imamo nesposobnu vlast, istu onu koja nas je osramotila i s respiratorima. Da su kojim slučajem nadležni posvetili vremena vakcinama koliko kupovini svog voznog parka i drugim tenderskim talovima, mi bismo danas već imali uveliko vakcinisanje građana. Očigledno je da su svi postupci za nabavku vakcina pod budnim okom međunarodne zajednice, pa se domaće taldžije iz nemogućnosti ugrađivanja u njih nabavkom ne žele ozbiljno baviti.


Aner Žuljević, zastupnik Federalnog parlamenta i član Predsjedništva SDP-a BiH. Arhiv

2. Ko je za to kriv?

2. Krivi su državni i entitetski premijeri sa svojim ministrima.

3. Hoće li iko odgovarati za propuste? 


3. Nažalost, naše pravosuđe grca od afera i već dugo imaju kontinuirano urušavanje vlastitog kredibiliteta. Pozivaju na odgovornost samo obične smrtnike koje osuđuju za tri metra drva, a lopove u kravatama i ne pomišljaju pozvati na odgovornost, iako su jasno ugroženi životi ljudi.

Da smo normalna zemlja, već bi neko bio u pritvoru zbog nesavjesnog rada u službi i ugrožavanja ljudskih života.


Tehnički mandat

1. Zašto BiH još nije dobila vakcine protiv koronavirusa?

1. BiH nema vakcine jer ima nesposobnu vlast. Druga stvar, i ono što smo mogli nabaviti u ovakvom uređenju kakvo imamo je teško bilo očekivati. Mi smo, vjerovatno, jedina zemlja koja ima 14 ili 15 kriznih štabova i imamo Vladu Federacije Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu. Tu se nema nešto posebno reći.


Sead Đulić, dramski pedagog i predsjednik SABNOR-a Bosne i Hercegovine. Arhiv

2. Ko je za to kriv?

2. Definitivno, kriva je vlast, kako državna tako i entitetska, koja ne vodi računa o građanima, već samo o vlastitim stolicama.

3. Hoće li iko odgovarati za propuste?

3. Ako je suditi po dosadašnjim počinjenim krivičnim djelima, većim ili manjim, a u ovom slučaju to jeste krivično djelo, jer se direktno ugrožava zdravlje građana, teško je očekivati da će iko odgovarati za takve propuste. U konačnici, ako se to i dogodi, zasigurno, kreator će izbjeći odgovornost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.