POTVRĐENO ZA AVAZ

"Medimpex" probio rok, od ruskih vakcina za sada ništa

ZJZ FBiH o svemu izvijestio Federalnu vladu čekaju dalje upute

M. Sm.

Davor Pehar, direktor ZJZ FBiH

Foto: Avaz


Kompanija "Medimpex" iz Sarajeva s kojom je  Zavod za javno zdravstvo FBiH, po zaduženju Federalne vlade, 18. marta sklopio ugovor o nabavci vakcina, kako je potvrđeno za "Avaz", nije dostavila neophodnu dokumentaciju do  roka koji je istekao sinoć u ponoć (23. marta).

Kako nam je potvrđeno iz Zavoda, Medimpex je nadležne obavijestio o tome da nisu dobili potrebnu dokumentaciju od Ruskog investicionog fonda.

Dokumentacija na koju se čekalo  bila je osnov za otvaranje akreditiva u poslovnoj banci.

Za sada je nejasno hoće li biti raskinut Ugovor s "Medimpexom", zbog činjenice da su na ovaj način prekršili određene odredbe ili će, pak, ovoj kompaniji biti dat novi rok, a o čemu će odlučiti Vlada FBiH.

- S obzirom na to da nedostavljanjem neophodne dokumentacije, a to je bankovna garancija za urednu provedbu Ugovora, čiji je rok za dostavu bio 23.mart, u ponoć, nisu ispunjeni uvjeti iz člana 9.Ugovora o nabavci vakcina protiv COVID-19 za potrebe imunizacije stanovništva Federacije BiH, Zavod je o tome izvijestio Vladu F BiH te čeka daljnje upute - kazali su iz Zavoda.

Medimpex se ugovorom  obavezao da će isporučiti 500.000 doza vakcina Sputnik V za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH.

Prvi kontigent od 100.000 doza vakcina trebao je biti isporučen  u roku od tri  dana nakon potvrde o prihvaćanju akreditiva od proizvođača.

Preostale isporuke od 400.000 doza vakcina bi se isporučivale sukcesivno.

Premijer FBiH Fadil Novalić, podsjetimo, u četvrtak je rekao da je FBiH potpisala ugovor, a da se "danas očekuje potpis s ruske strane, a prva isporuka od 100.000 naredne sedmice".

Prema pisanju pojedinih medija, realno je očekivati da će Vlada FBiH produžiti rok i da se, prema toj verziji, tri dana računaju tek kada se potpiše ugovor sa Rusijom.

Više o temi Zavod za javno zdravstvo FBiH

NABAVKA VAKCINA
Još se čeka potpis ruske strane
NA VRH

Podijeli članak na